Kroonlezing Frank Burmeister over Beter Benutten I I
Als kroon een onderwijsperiode van 10 weken vraagt hogeschool Windesheim Flevoland een gastdocent voor een zogenoemde kroonlezing. Na eerdere kroonlezingen van René Vrugt, Rijkswaterstaat en Meine van Essen van het ministerie van IenM, sprak in november Frank Burmeister, ook van IenM, over Beter Benutten. Een verslag van tweedejaarsstudenten.
De rol van de overheid gaat veranderen, zegt Frank Burmeister, plaatsvervangend programmadirecteur Beter Benutten in zijn presentatie. ‘We gaan van een overheid voor mensen, naar een overheid met mensen’. Burmeister bedoelt hiermee dat niet alle beslissingen alleen worden gemaakt door de overheid, maar dat meer wordt gekeken naar wat de mensen belangrijk vinden. Dat zie je ook steeds meer terug in de Beter Benutten-programma’s, zegt Burmeister.
Al in Beter Benutten 1, dat liep tot eind 2014, is een start is gemaakt met een nieuwe manier van samenwerken: het maken van probleemanalyses, gericht op het oplossen van vooraf gesignaleerde, smart gemaakte knelpunten en het inrichten van een monitorings- en evaluatieprogramma. Dit programma was nog wel heel aanbodgericht, terwijl in het Beter Benutten vervolg-programma (2015-2018) veel meer de vraag wordt gesteld: ‘wat wil de reiziger nou eigenlijk’? Ook worden bedrijven, andere overheden en stakeholders intensiever bij het programma betrokken. ‘Het is een open innovatief programma waarbij de overheid meer met de mensen gaat samenwerken dan het tot nu toe al gedaan heeft’, aldus Burmeister, .
Cultuurverandering
Volgens staan we op dit moment aan het begin van een cultuurverandering. Het (snelwegen)netwerk is zo goed als klaar. De nieuwe uitgangspunten zijn stad, veiligheid en duurzaamheid. In 2017 eindigt Beter Benutten vervolg. Dan is het de bedoeling dat de overheid de nieuwe manier van denken zichzelf heeft eigen gemaakt en het programma niet verder hoeft te worden voortgezet.
Op de vraag of samenwerken tussen mensen en de overheid niet veel te groot wordt, antwoordt Burmeister: ’Het is een leerproces, en het kost inderdaad ook geld, energie en inzet van mensen. In het begin was het zeker niet optimaal maar we gaan de goede kant op en we moeten realistisch blijven.’
Een van de volgende kroonlezingen wordt verzorgd door Ton Hendriks van de ANWB. Hij gaat in op de geschiedenis van ANWB en op het werken bij een lobby-organisatie.
Lees hier het verslag van de studenten
Auteur: Claudia Schotanus, Ralf Vieveen,Stefan van de Werken
In november 2104 gaf Frank Burmeister, plv dir Beter Benutten een kroonlezing op Hogeschool Windesheim Flevoland
Reactie plaatsen •