KpVV: focus op steeds meer schonere bussen

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Het materieel van het Nederlandse openbare busvervoer behoort tot het modernste van Europa: van de 5.028 ov-bussen valt 86 procent  in de categorieën Euro-V, EEV, hybride of elektrisch. Hiervan rijden er 644 op aardgas of groengas.

Dat blijkt uit de kaart 'Milieuprestatie ov-bussen 2013', die het KpVV jaarlijks publiceert.

Vergroening
Vanwege efficiëntere inzet van bussen in nieuwe concessies is het aantal bussen gedaald. De belangrijkste ‘verscho­ning’ van het wagenpark vond plaats in de concessies Noord- en Zuidwest-Fryslân, Stadsvervoer Lelystad, Gooi en Vechtstreek en Zuid-Holland Noord. In de Utrechtse concessie zal de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden door ov-bussen met 90 procent verminderen, door inzet van de eerste Euro VI-bussen.

 

Focus op emissieloos vervoer

De focus richt zich inmiddels op volgende generaties van schone bussen: bussen zonder emissies (elektrisch) en bussen die niet-fossiele brandstof gebruiken, zoals groengas. Niet alleen de Europese Commissie ondersteunt onderzoek, zoals initiatieven op het gebied van waterstoftechnologie en het Zeeus-project dat de UITP gaat uitvoeren met acht steden, maar ook verschillende landen subsidiëren schone bussen, zoals Groot-Brittannië via het Green Bus fund en Nederland met het Innovatieve bussen Programma. Ook de industrie zelf investeert vele miljoenen euro’s in nieuwe technieken.

 
Auteur: Joske van Lith

KpVV publiceert de jaarlijkse kaart 'Milieuprestatie ov-bussen', waaruit blijkt dat de bussen steeds schoner worden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.