Koningin Beatrix opent 6 december nieuwe Hanzelijn

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Koningin Beatrix zal op 6 december 2012 de nieuwe Hanzelijn openen. Vanaf zondag 9 december 2012 start de reguliere dienstregeling en kunnen de reizigers vanaf Zwolle per directe treinverbinding richting Lelystad, via de nieuwe stations Kampen-Zuid en Dronten.

In zes jaar tijd is de 50 kilometer lange spoorlijn met 88 bouwwerken gerealiseerd, waaronder twee nieuwe stations in Dronten en Kampen, een tunnel onder het Drontermeer en een spoorbrug over de IJssel.

Veiligheid 
De nieuwe spoorlijn is geschikt voor zowel personen- als goederenvervoer. De Hanzelijn is uitgerust met het  Nederlandse beveiligingssysteem ATB (automatische treinbeïnvloeding). Als een machinist te hard rijdt of een rood sein langs het spoor negeert, komt de trein automatisch tot stilstand.

Ook is het spoortraject voorzien van het  Europese beveiligingssysteem ERTMS (European Rail Traffic Management System) level 2. Als ook de trein over dit systeem beschikt, ziet de machinist op een scherm in de cabine hoe hard hij mag rijden en of het spoor vrij is. Ook bij ERTMS grijpt het systeem in wanneer een trein te hard of te dicht achter een andere trein rijdt. Met ERTMS is het niet mogelijk om een rood sein te passeren.

200 km/uur
Door het ERTMS systeem kunnen treinen met snelheden tot 200 kilometer per uur over de Hanzelijn rijden. Bij de aanleg van de spoorlijn en bijvoorbeeld de geluidsmaatregelen is met deze snelheid rekening gehouden.

De Hanzelijn is door ProRail gerealiseerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bij de aanleg is rekening gehouden voor de toekomstige bypass van de IJssel ten zuiden van Kampen. De provincie Overijssel speelde een belangrijke rol in de planvorming en de tracékeuze van de Hanzelijn en de afstemming met de andere ontwikkelingen in de IJsseldelta, waaronder de genoemde bypass bij Kampen.

Bekijk hier een filmpje over de Hanzelijn van ProRail

 
Auteur: Joske van Lith

Voor de Hanzelijn is onder meer station Kampen Zuid gerealiseerd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.