Klimaatverkenning: klimaatdoelen nog niet in zicht
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de jaarlijkse klimaat- en energierapportage gepubliceerd. De jaarlijkse rapportage is een verplichting die voortvloeit uit de Klimaatwet. De rapportage is door het PBL gerealiseerd in samenwerking met het CBS, TNO en het RIVM. De uitstoot van broeikasgassen daalt met 38 tot 48 procent in 2030 vergeleken met 1990. Het doel is om de uitstoot te verlagen met 49 procent.
Recente plannen kunnen nog wel bijdragen aan verdere uitstootreductie. Ook is er sprake van vooruitgang: de geraamde daling is nu groter dan in dezelfde rapportage in 2020 (30-40 procent). Meer beleid is concreet uitgewerkt door de industrie en de mobiliteit. Om de klimaatdoelen in 2030 te halen is het van belang het bestaande beleid voortvarend uit te voeren, aangevuld met nieuw beleid.
Dit zijn enkele hoofdconclusies uit de Klimaat- en Energieverkenning 2021 (KEV). De jaarlijkse KEV wordt voorgeschreven door de Klimaatwet en geldt als één van de verantwoordingsinstrumenten van het Nederlandse klimaat- en energiebeleid.
Grootste vooruitgang in industrie en mobiliteit
De grootste vooruitgang is geboekt in zowel de mobiliteit als de industrie, dankzij concrete uitwerking van beleidsmaatregeln. Bij de grote industrie gaat het bijvoorbeeld om de nieuwe CO2-heffing en stimuleringsregelingen. Dankzij dit beleid daalt de uitstoot naar verwachting met 9-16 megaton CO2-equivalenten in 2030. De daling komt voor het grootste deel op rekening van CO2-afvang en -opslag (CCS). Een kleiner deel komt door elektrificatie, energiebesparing en afname van niet-CO2-broeikasgassen. Onder meer door de concrete uitwerking van beleid voor extra hernieuwbare energie, daalt bij de mobiliteit de uitstoot naar verwachting met een kleine 3 megaton in 2030. Ook is de verwachte groei van het wegverkeer wat naar beneden bijgesteld, deels omdat door de coronacrisis mogelijk structureel meer zal worden thuisgewerkt.
Nieuw beleid nodig
De geraamde daling van de uitstoot met 38-48 procent blijft achter bij het streefdoel van 49 procent. Uit de rapportage blijkt dat een klein hiervan alsnog kan worden gerealiseerd door huidig beleid tijdig en concreet uit te werken. 'Alles overziende staat Nederland de komende jaren voor een grote opgave om èn het bestaande beleid zo voortvarend mogelijk uit te voeren', aldus de rapportage. 'Dit vraagt om nieuw beleid voor 2030, dat ook rekening moet houden met de lange-termijntransitie tot 2050 en andere beleidsthema’s zoals de aanpak van stikstof.'
Lees hier de hele Klimaat- en Energieverkenning.
Reactie plaatsen •