Kinderen groep 1 in Zeeland krijgen fietshelm

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Nieuwe leerlingen van groep 1 in de gemeenten Middelburg, Vlissingen, Veere, Borsele, Reimerswaal, Tholen en Sluis krijgen dit schooljaar een fietshelm cadeau.

De actie is onderdeel van het project 'Coole kop, helm op!', georganiseerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), de provincie Zeeland en andere partners. Zij streven naar nul vermijdbare verkeersslachtoffers en geven daarom het project 'Coole kop, helm op!' ook in 2013 een vervolg.

 
Fietshelmgebruik toegenomen

In 2010 en 2011 hebben alle kinderen van de groepen 1 tot en met 4 van de Zeeuwse basisscholen meegedaan met het fietshelmproject. Daarnaast is gemeten of de uitgedeelde helmen ook goed gedragen werden en of dat ook daadwerkelijk effect heeft op het aantal kinderen met hoofd- en of hersenletsel. Uit dit onderzoek bleek dat het fietshelmgebruik in Zeeland na het eerste jaar van de campagne gestegen was van 0-2 procent van de kinderen in groep 1 tot en met 4 naar 15-16 procent.

Toneelstuk stimuleert helmgebruik

Om de kinderen te stimuleren de helm consequent te dragen als ze fietsen, bieden de initiatiefnemers de deelnemende scholen ook dit schooljaar begeleidend materiaal aan. Dat bestaat uit een toneelstuk, lesbrieven, een knutselplaat, een dvd en een voorleesboek.

Ouderavond

Omdat ouders vaak een belangrijke rol bij het wel of niet dragen van de fietshelm door hun kinderen spelen, wordt voor hen een ouderavond georganiseerd waarbij ze praktische tips krijgen.

 

Onderzoek
Het onderzoek naar de Zeeuwse helmcampagne wordt uitgevoerd door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en VeiligheidNL (Voorheen Consument en Veiligheid). Dit onderzoek wordt gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 
Auteur: Joske van Lith

Ook dit jaar delen Zeeuwse gemeenten fietshelmen uit aan leerlingen van groep 1.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.