Kind vaker gewond bij fietsongeval

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Van de 17.000 kinderen tot en met 12 jaar die jaarlijks in het ziekenhuis zijn behandeld, zaten er 14.000 (meer dan 80 procent) op de fiets. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Consument en Veiligheid.

Kinderen worden het vaakst op de spoedeisende hulp behandeld aan letsel aan hoofd of hals, zoals een hersenschudding (20 procent) en ander schedel/hersenletsel (13 procent). Van alle fietsongevallen zijn 81 procent eenzijdige ongevallen.

Sterke toename

In de periode 2006-2010 werden jaarlijks zo’n 2000 kinderen tot en met 12 jaar opgenomen in het ziekenhuis. Ruim de helft van deze kinderen kreeg het ongeval met de fiets. Het meest opvallend zijn de stijgingen in de leeftijden dat kinderen leren fietsen (34 procent bij 0-4 jarigen) en met de fiets naar school gaan (35 procent bij 9-12 jarigen).

Ook bij de jaarlijks 20 verkeersdoden in deze leeftijdsgroep zijn fietsongevallen in de meerderheid geweest, hoewel het aantal dodelijke ongevallen in deze periode met bijna een derde daalde. De helft van de kinderen is overleden aan traumatisch hersenletsel.

Eerste nationaal congres Kinderveiligheid
De cijfers zijn bekendgemaakt tijdens het eerste nationaal congres Kinderveiligheid. Dit is een initiatief van  Wilhelmina Kinderziekenhuis- Universitair Medisch Centrum Utrecht - en stichting Consument en Veiligheid, georganiseerd om een draagvlak te vinden voor maatregelen om het aantal vermijdbare ongevallen bij jonge kinderen te verminderen.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Het aantal kinderen dat tijdens het fietsen betrokken raakt bij een ongeval, is de afgelopen jaren sterk gestegen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.