Kilometerheffing voor vrachtwagens in België van kracht

vrijdag 1 april 2016
timer 1 min
Op 1 april is de kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton van start gegaan in heel België. Met deze maatregel belasten de Belgische overheden het gebruik van een vrachtwagen zwaarder dan het bezit. De coördinatie en controle op de kilometerheffing gebeurt door de interregionale overheidsorganisatie Viapass.

De regeling houdt in dat alle vrachtwagens van meer dan 3,5 ton vanaf 1 april een bedrag tussen 0,074 euro tot 0,292 euro per gereden kilometer moeten betalen op de tolwegen, afhankelijk van het gewicht van de vrachtwagen, de uitstoot en de weg waarop het voertuig rijdt.

On Board Unit
Alle Belgische en buitenlandse vrachtwagens die in België rijden, moeten vanaf 1 april uitgerust zijn met een On Board Unit (OBU). Deze registreert nauwkeurig tot op de meter de gereden kilometers en stuurt de te betalen tol door naar een facturatiecentrum.

Satellic
De On Board Units worden ter beschikking gesteld door de dienstverleners die gehomologeerd zijn door Viapass nadat ze aan alle voorwaarden voldoen. Momenteel is dat alleen Satellic. Andere dienstverleners –Axxès, Eurotoll, Telepass en Total Marketing Services– willen op korte termijn deze diensten ook op de Belgische markt aanbieden.

lees het uitgebreide nieuwbericht

 
Auteur: Redactie

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.