Kick-offs Integrale netwerken Biind

donderdag 27 juni 2019
timer 3 min

In mei vonden vijf kick-offs plaats van multidisciplinaire netwerken vanuit het Biind-platform. Dit platform is een nieuwe uitgeefvorm van de uitgever van Verkeerskunde en richt zich op vraagstukken die de grenzen van één vakdiscipline overstijgen. Een kort verslag van twee van deze bijeenkomsten waar professionals uit diverse vakdisciplines bijeen kwamen.

Netwerk Slimme Samenleving  
Deze kick-off leverde het volgende uitgangspunt voor dit netwerk op: slimme samenleving staat voor een transitie naar een nieuwe manier van leven en een efficiencyslag in de manier waarop we werken. Het gaat in de praktijk om het combineren van de domeinen: sociaal, fysiek en technologie. De aandacht gaat momenteel nog te veel naar technologie en sociaal blijft onderbelicht. Een advies: stel vast wat nodig is per gemeente en kies op basis daarvan welke technologie kan helpen bij het oplossen, niet andersom. Verbind de drie domeinen en betrek daarbij het bedrijfsleven. Ook al zijn opgaven per gemeente verschillend, een gemene deler is zo te vinden waardoor een gestroomlijnde aanpak mogelijk wordt. Belangrijk is dat gemeente en bedrijfsleven op één lijn komen op basis van goede afspraken en vertrouwen. Iemand die wil doorzetten is hierin cruciaal, zoals een wethouder die lokaal betrokken is. Er zijn al veel data beschikbaar, maar die leveren nauwelijks meerwaarde op. Door te focussen op technologie blijven de gevolgen op lange termijn van het gebruik van data buiten zicht, waardoor het vaak bij pilots blijft. Opschaling is vaak te duur. De truc is de data te combineren om opgaven aan te pakken. Transparantie is hierin belangrijk om onbekendheid en argwaan bij inwoners te voorkomen. Er zijn hier en daar al spelregels en er wordt gewerkt aan een roadmap. Bekeken wordt of deze kan dienen als handvat voor lokale projecten. Er is behoefte aan concrete voorbeelden van bewezen oplossingen. Meer informatie over dit netwerk: reinoud@biind.nl 

 

Netwerk Duurzame Stadslogistiek 
We moeten nóg meer samen optrekken en successen delen om ambitieuze doelstellingen te gaan halen. Dat is de conclusie van de kick-off van het netwerk Duurzame Stadslogistiek. 

In de afgelopen periode zijn op diverse terreinen afspraken gemaakt over concrete doelstellingen en deadlines voor emissieloos vervoer. Zowel in het busvervoer, het doelgroepenvervoer als in de stadslogistiek zijn breed gedragen convenanten getekend en zijn de eerste stappen richting realisatie gezet. Naast deze activiteiten is de meerwaarde van dit netwerk verkend. Dit resulteerde in: het bieden van een podium voor koplopers, gerealiseerde projecten, vergezichten en meer. Het actiever delen van kennis en ervaringen en waar mogelijk de markt en marktonwikkelingen activeren en versnellen door middel van debatten, (laten) uitvoeren van onderzoek en dergelijke. Om wat meer grip te krijgen op dit veelzijdige onderwerp is tijdens de kick-off de complexe materie teruggebracht tot een tiental aandachtsgebieden die in nauwe samenhang opgepakt moeten worden: slimme voertuigen, slim rijden, - plannen, - (energie) inkopen, - laden, - reguleren, - subsidiëren, -financieren, - ruimtelijk ordenen en slim samenwerken. Op basis van deze resultaten wordt een roadmap uitgewerkt.
Meer informatie over dit netwerk: geert@biind.nl 

 

 
Auteur: Redactie

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.