Kantmarkering standaardontwerp voor fietspaden

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Duidelijke kantmarkering op fietspaden kan enkelvoudige fietsongevallen voorkomen doordat het senioren en slechtzienden in staat stelt om bij duisternis koers te houden en de focus te richten op andere weggebruikers en obstakels. Duidelijke kantmarkering moet daarom, net als voor het gemotoriseerde verkeer, ook voor het fietsverkeer een standaard ontwerpprincipe zijn.

Dit en meer stelt Berry den Brinker in een speciale aanvulling op de CROW-publicatie ‘Seniorenproof Wegontwerp’ die eind 2011 verscheen. In opdracht van de projectgroep ‘Blijf veilig mobiel’ stelde Den Brinker van de Stichting Silvur – samen met een lees- en focusgroep – een concreet handvat samen, voor gemeentelijke en provinciale overheden om te zorgen voor ‘een vergevingsgezind ontwerp van fietsinfrastructuur waarmee enkelvoudige fietsongevallen worden voorkomen’.

Psychofysica
Den Brinker: ‘Belangrijk gegeven is dat enkelvoudige fietsongevallen ontstaan als de fietser kritische informatie te laat of geheel over het hoofd ziet. Vanuit de psychofysica is bekend dat een wegontwerper er niet vanuit mag gaan dat de fietser in één oogopslag alles om zich heen scherp kan zien. Bij het rijden verwerken bestuurders van voertuigen, ook fietsers, twee soorten visuele informatie: centrale en perifere beeldinformatie. Autobestuurders hebben de hoge beeldscherpte van de centrale beeldinformatie nodig om verkeersborden te herkennen, bewegwijzering op afstand te lezen en tegenliggers bijtijds waar te nemen. De blik is naar voren gericht om deze informatie daadwerkelijk op te pikken. Tegelijkertijd heeft de bestuurder perifere informatie uit de directe ruimtelijke omgeving nodig om koers te houden, andere weggebruikers te passeren en op de weg te blijven. Perifere informatie is onscherp. Automobilisten kunnen op de meeste wegen deze perifere omgevingsinformatie over het wegverloop toch waarnemen dankzij contrastrijke kantmarkering aan weerszijde van de weg en door markering tussen de rijstroken.’

Voor fietsers is markering van de wegrand op vrijliggende fietspaden niet gebruikelijk. ‘Gevolg daarvan is’, zo vervolgt Den Brinker, ‘dat de fietser bij slechte lichtomstandigheden de focus verlegt naar de wegrand. De fietser kan zodoende overige, kritische informatie missen over andere fietsers, paaltjes, putten, hobbels, kuilen, gleuven en gladde plekken in het wegdek.’ In de nieuwe aanvullende brochure worden ook concrete tips – bijvoorbeeld: geen verhoogde rand gebruiken die op standaardbelijning lijkt – en een aantal quick wins gegeven, zoals: voorzie paaltjes, zolang ze nog niet verwijderd kunnen worden, van een lange inleidende ribbelmarkering.

De lees- en focusgroep die meewerkte aan deze aanvulling op de richtlijnen voor een seniorproof-wegontwerp, bestond uit vertegenwoordigers van: Fietsersbond, CROW, ANBO, Fietsberaad, SWOV, Rijkwaterstaat, MD Vereniging, Dienst IVV Amsterdam en Viziris.

Lees hier de uitgebreide publicatie van Blijf Veilig Mobiel 'Senioren-proof wegontwerp voor fietsers'

 
Auteur: Joske van Lith

Een conflict tussen esthetiek en functionaliteit in één oogopslag. De architect bedacht de tegel met fietssymbool in combinatie met de punaises. Dat werkte niet omdat het sierplaveisel een andere rijrichting suggereert

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.