Kans voor glazen overkapping A27 bij Vianen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een glazen overkapping over de A27 bij Vianen wordt op basis van een positieve kostenbatenanalyse ingediend door het Bestuur Regio Utrecht (BRU) en de gemeente Vianen, als milieuvriendelijk alternatief in het kader van de Planstudie A27 Lunetten-Hooipolder.

In opdracht van het BRU voerde Movares een haalbaarheidsonderzoek uit voor een ‘Duurzame Weg’ op tien locaties langs de A27. De haalbaarheid is in deze situaties gebaseerd op een kosten-batenanalyse, op technische uitvoerbaarheid en op landschappelijke inpasbaarheid van een glazen overkapping.

 

Duurzame Weg

Het verkeer over de A27 neemt toe. Voor een groot deel van de snelweg worden plannen voorbereid voor verbreding. Omdat meer verkeer ook meer geluid en meer fijnstof betekent, wil het BRU de overlast hiervan zo veel mogelijk beperken. Volgens het concept ‘De Duurzame Weg’ rijdt het verkeer op delen van de snelweg onder een glazen overkapping. De overkapping vermindert geluidsoverlast aanzienlijk. Ook filtert het systeem fijnstof en schadelijke gassen uit de lucht. Overlast voor de bewoners in de nabijheid van de snelweg vermindert hierdoor. Bovendien kan via zonnepanelen energie worden opgewekt en is door de overkapping veel minder onderhoud aan het asfalt nodig. De warmte die door de overkapping wordt veroorzaakt kan gebruikt worden voor verwarming van een naastgelegen wijk of voorzieningen als een zwembad.

 

Totaalafweging

Een belangrijk voordeel is de mogelijkheid om tot veel dichter bij de snelweg woningen te bouwen. Naast de grote maatschappelijke en milieuvoordelen vergt een glazen overkapping forse investering waar niet altijd evenveel directe inkomstenmogelijkheden tegenover staan, zo blijkt uit de studie. Op basis van een totaalafweging moet per locatie door de betrokken partijen bepaald worden of realisatie haalbaar is.

 

Natuurontwikkeling wint

In het onderzoek kwamen twee locaties naar voren als meest kansrijk op basis van de kosten-batenanalyse: Amelisweerd en Vianen. De locatie bij Amelisweerd viel toch af omdat een (gedeeltelijke) glazen overkapping op deze plek zou betekenen dat het geplande ecoduct kleiner wordt. De gemeente Utrecht laat de compensatie van natuurontwikkeling op het ecoduct zwaarder wegen dan de geluids- en emissiereductie die de overkapping kan realiseren.

 

Op de beoogde locatie bij Vianen zijn de extra opbrengsten door de overkapping in potentie zo hoog, dat deze in het onderzoek een positief saldo krijgt. Dit komt vooral door eventuele extra bebouwing, milieuwinst en vermindering van de geluidsoverlast, hoewel nader onderzoek vereist is naar deze aspecten. Ook moet de gemeente Vianen zich nog verder beraden op de voorwaarden en de consequenties.

 
Auteur: Margriet Verhoog

Foto: Movares

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.