‘Kafkaiaanse taferelen op de gemeentegrens’

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Na drie winters met sneeuw en ijs is er meer aandacht voor gladheidbestrijding. Maar de verschillen tussen gemeenten blijven groot, constateren de ANWB en Fietsersbond. Het Fietsberaad werkt aan een stappenplan en een CROW-werkgroep komt alvast met een waarschuwing: fietspaden zijn dunner gefundeerd en bevriezen sneller!

‘Er is meer aandacht voor gladheidbestrijding’ constateert Marianne Dwarshuis, senior adviseur public affairs van de ANWB. ‘Zo is Rijkswaterstaat met het zoutloket veel planmatiger gaan werken, tegelijkertijd zie je dat de praktijk weerbarstig blijft. Er zijn grote verschillen tussen gemeenten.’ Dat beaamt de Fietsersbond die zich de afgelopen winters boos maakte over gebrekkige gladheidbestrijding op fietspaden.

Beleidsmedewerker Theo Zeegers: ‘Je ziet dat wegbeheerders beter zijn toegerust op hun taak, gemiddeld iets beter presteren, maar de verschillen blijven heel groot. Je zag vorig jaar nog steeds kafkaiaanse taferelen op de gemeentegrens.’ Zeegers doelt op fietspaden die in de ene gemeente goed geveegd worden, en in de andere niet.

Real time gladheidsmelder

De ANWB zette afgelopen winter een ‘gladheidsmelder’ op de website. Via twitter of via de website kunnen mensen aangeven waar het glad is. Dwarshuis: ‘Zo kunnen mensen elkaar waarschuwen. Er ontstaat ‘real time’ informatie over waar het glad is.’ Meldingen worden niet meteen doorgestuurd naar de wegbeheerders, maar wegbeheerders kunnen er natuurlijk wel hun voordeel mee doen. Bij de ijsperiode in februari 2012 bleek de website een schot in de roos. Er kwamen 2100 meldingen binnen in 2 weken, 103.000 bezoekers vonden de website. En het was het snelst groeiend twitteraccount van de ANWB. Dwarshuis: ‘Afgelopen winters is gebleken dat als het vastloopt, informatievoorziening heel belangrijk is. Mensen willen real time informatie zodat ze hun reis kunnen aanpassen, kunnen kiezen voor een andere route of maar wat langer thuis werken. Met deze website kunnen we mensen een handelingsperspectief bieden.’

Waar is al geveegd?

Het Fietsberaad is ook bezig met een website: www.gladdefietsroutes.nl. Samen met een gemeente of een groep gemeenten wil het Fietsberaad een speciale website maken waarop fietsers eenvoudig kunnen zien waar er al geveegd is. Veel moderne gladheidsbestrijdingsvoertuigen zijn uitgerust met zogenoemde ‘track-en-trace’-apparatuur. Daarmee is het mogelijk op een kaart te laten zien waar de wagens geweest zijn. Daarnaast zal de site gebruikt worden om ongevalgegevens en klachten te verzamelen. Op de site kunnen slachtoffers aangeven waar en wanneer ze gevallen zijn. Naast deze nieuwe website is het Fietsberaad bezig met het opstellen van een stappenplan voor wegbeheerders. Coördinator Otto van Boggelen: ‘Dat doen we samen met het CROW. De huidige aanbevelingen zijn niet duidelijk genoeg voor fietspaden. We willen er voor zorgen dat het fietsnetwerk hoge prioriteit krijgt, los van het autonetwerk.’ Bij het CROW bereidt een werkgroep ‘Gladheidsbestrijding op fietspaden en in voetgangersgebieden’ een nieuwe publicatie voor, die weliswaar pas na deze winter zal verschijnen. Een van de nieuwe inzichten die daarin zal worden verwerkt, is het gegeven dat fietspaden, vanwege een dunnere fundering, gemiddeld 1 à 2 graden kouder zijn dan de hoofdrijbaan. Dat betekent dat op sommige plekken fietspaden eerder glad worden dan de hoofdrijbaan, en dat de gladheidbestrijders dus vaker op pad moeten.

 
Auteur: Joske van Lith

Wegbeheerders zijn beter toegerust op hun taak en presteren de laatste jaren gemiddeld iets beter, maar de verschillen blijven heel groot

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.