Jongeren en randstedelingen fietsen het meest naar werk
24 september is nationale Fiets naar je werk-dag. In het kader hiervan deed ALD Automotive onderzoek naar fietsgebruik onder 1500 werkende Nederlanders. Duurzaamheid en vitaliteit zijn de belangrijkste beweegredenen om de fiets te pakken.
96 procent van de werkende Nederlanders heeft een fiets, waarvan 63 procent deze fiets voor woon-werkverkeer gebruikt. 34 procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan nooit naar het werk te fietsen. Redenen hiervoor zijn de afstand, het niet hebben van een fiets of de auto wordt als noodzakelijk voor het werk ervaren.
Van de naar-het-werk-fietsers doet 19 procent dat dagelijks. Onder de groep 18 tot 29-jarigen is dit aandeel hoger (26 procent), net als onder de groep 60-plussers (24 procent). 13 procent gaat 3 tot 4 dagen per week met de fiets naar het werk, 11 procent doet dat één of twee keer per week. 8 procent fietst alleen met mooi weer. 30 procent geeft aan nu vaker de fiets te pakken vanwege de coronacrisis.
Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Director van ALD: “Je ziet dat de vraag naar een andere manier van reizen mede door COVID-19 toeneemt. Er is onder meer een groeiende vraag naar individueel vervoer zoals de fiets, omdat dat voor nu veiliger is. Werkgevers komen steeds vaker bij ons met de vraag hoe ze een e-bike in het leaseaanbod kunnen meenemen.”
Professionals in het westen fietsen het meest, Friezen en Groningers het minst
De provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht zijn het best vertegenwoordigd in de groep die dagelijks fietst. In deze provincies stapt 31% elke dag op de fiets. 30% van de professionals die dagelijks fietst, woont in de grote stad (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.) In Noord Brabant, Limburg en Zeeland fietst 21% elke dag naar het werk. Overijssel, Gelderland en Drenthe volgen met 14%. Friesland en Groningen sluiten de rij met 4%.
E-bike populaire keuze
Langere afstanden worden niet als probleem ervaren. De helft van de ondervraagden vindt 15 kilometer reisafstand naar het werk acceptabel om op de fiets af te leggen. Sommige fietsers vinden 25 tot 30 kilometer geen probleem. Dit hangt samen met de populariteit van de e-bike; gevraagd op wat voor fiets zij het liefste naar het werk fietsen, doet 43% dat bij voorkeur op een e-bike die tot 25 km per uur kan, 39% stapt liever op een reguliere stadsfiets en 9% gaat voor snelheid en kiest de speed pedelec.
Vitaliteit en duurzaamheid
Vitaliteit (81%) en duurzaamheid (43%) zijn de belangrijkste redenen om de fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer. Corona en kosten spelen ook mee. Lonneke van der Horst: “Momenteel is iedereen nog bewuster bezig met zijn of haar gezondheid en het milieu. De fiets past natuurlijk heel goed in dat plaatje.” Tot slot zijn de kosten voor veel professionals een motivatie om te fietsen. 56% vindt de fiets vooral een goedkoper alternatief voor de auto of het ov.
ALD Automotive onderzoek roept ook vragen op. ALD Automotive heeft 2 vestigingen in Nederland (beiden westen) en doet onder 1500 werkende Nederlanders. Waarschijnlijk klanten van hun, die hoofdzakelijk in het westen van Nederland wonen. Hoe representatief is een dergelijk onderzoek. Ik krijg het gevoel dat het een vorm van reclame maken is.
Ingediend door H. Veldscholten op di, 13/10/2020 - 09:32
Reactie plaatsen •