Jongeren bedenken alternatieven voor ov

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Op donderdag 19 juni 2014 kwamen jongeren uit Overijssel met nieuwe ideeën voor het openbaar vervoer en mobiliteit naar het Provinciehuis in Zwolle. De All You Need Is OV-app won de eerste prijs.

Vanaf oktober 2013 zijn veel jongeren (in het kader van het project Noaberschap 3.0 - All You Need Is OV/Jongeren) met elkaar in gesprek gegaan over alternatieven voor het Openbaar Vervoer zoals we dat nu kennen. Dit gebeurde op school in de les, online via Facebook en op het Bevrijdingsfestival Overijssel 2014. Uit deze gesprekken zijn veel goede ideeën gekomen. De jongeren met de beste ideeën gingen afgelopen donderdag met elkaar de strijd aan in de Finale.

Winnaars

De jongeren met de volgende ideeën vielen in de prijzen:
De All You Need Is OV-app ging er met de eerste prijs vandoor. Via de All You Need Is OV-app kan je kijken waar bussen rijden, aangeven wanneer je op wilt stappen en alvast betalen. Volgens de juryvoorzitter gedeputeerde Gerrit Jan Kok, een realistisch en goed uitvoerbaar plan. Vooral ook omdat volgens hem de toekomst in onze mobiele telefoon zit.


De tweede prijs was voor Fiets Plan. Via de ov-chipkaart leen je een fiets bij een paal en lever je hem weer in bij een andere paal. De jury: 'Goed idee, maar vooral voor in de stad. Overijssel heeft ook veel platteland en voor de langere afstanden heeft het idee nog verdere ontwikkeling nodig.'


De dames van Skyfly pakten de derde prijs voor hun kleine, smalle voertuig die kan rijden en kan vliegen! De jury vond het een creatief, out-of-the-box-idee. De presentatie was goed en het idee vraagt om doorontwikkeling.


Als vierde eindigde Online Car Sharing. Dit idee maakt delen van auto's via een online-platform mogelijk. De jury vond het een zeer realistisch idee. Kijk voor alle foto's en ideeën op: www.facebook.com/allyouneedisOV.

 

Noaberschap 3.0

'All You Need Is OV/Jongeren' maakt onderdeel uit van Noaberschap 3.0 en zorgt ervoor dat jongeren met jongeren in gesprek zijn over hun mobiliteit en het ov.
Noaberschap 3.0 is een project door en voor actieve mensen uit Overijssel. Zij willen graag andere mensen aanzetten tot het nadenken over participatie en tot participatie in de samenleving. Dat is de samenleving waar nu gezamenlijk vorm aan gegeven moet worden: van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. 'All You Need Is OV/Jongeren' is een samenwerking tussen: (met name jongere) inwoners in Overijssel, Greijdanus College, iGlow Media, Pankra, provincie Overijssel en HeelBreed.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.