Japanse auto communiceert met tram

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

De Japanse autofabrikant Mazda start in oktober met het op de openbare weg testen van een nieuw veiligheidssysteem. Via dit systeem kunnen auto’s en trams met elkaar praten.

Het veiligheidssysteem  communiceert via 700 MHz-radiogolven, waarmee auto’s uitgebreid gegevens kunnen uitwisselen met trams.  

Adequaat reageren
De communicatie gaat over het type en de positie van een voertuig bijvoorbeeld, of de richting waarin het rijdt. Tram en auto kunnen zo proactief handelen - een tram zal automatisch afremmen voor een stilvallende auto op de trambaan.

Ongelukken voorkomen
Voor het onderzoek is een speciaal geprepareerde Mazda6 met de naam Advanced Safety Vehicle (ASV-5) uitgerust met autonome millimeter- en microgolfsensoren en camera’s om de omgeving te controleren en voetgangers, wegmarkeringen, andere voertuigen en trams te kunnen volgen. De ASV-5 wil de capaciteiten van het communicatiesysteem om ongevallen te voorkomen testen en bevestigd krijgen.

De tests vinden plaats op de openbare weg in Hiroshima, waar trams 150.000 personen per dag vervoeren. De technologie is ontwikkeld door een consortium van Mazda, de Universiteit van Tokyo, de Hiroshima Electric Railway Co en het Japanse Nationaal Laboratorium voor Verkeersveiligheid en Milieu.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.