Jan Willem Boots (Kragten): Domeinoverstijgend omdenken
Het is een dynamische wereld waarin we leven. Vanuit allerlei ontwikkelingen om ons heen verandert er veel in ons leven en in onze leefomgeving. Voor alle veranderprocessen hebben we elkaar nodig, moeten we samenwerken en elkaar meenemen voor draagvlak en voor een duurzame gedragsverandering.
Door Jan Willem Boots, Kragten
Geen weerstand creëren, maar inspelen op de drijfveren van de mensen. Of het nu gaat om klimaat en energie of over gezondheidszorg of nieuwe wetgeving. We kunnen dit niet als afzonderlijke vraagstukken aanpakken, ze beïnvloeden elkaar en zijn als het ware domeinoverstijgende vraagstukken.
Door de gebruiker, de burger, de mens centraal te stellen kan dit domeinoverstijgend omdenken vorm krijgen. Maar het vraagt veel van organisaties, de overheid en de processen van planvorming. Het is van groot belang om daarbij beschikbare tools in te zetten die inzicht geven en kennis verbreden. In de wereld van de ruimtelijke planvorming gaat het dan over het ontsluiten van data, visies verbeelden en ontwerpen visualiseren, bijvoorbeeld met behulp van GIS en 3-D technieken.
Positief gesproken is het dus een interessante tijd, met kansen, uitdagingen, innovaties en technologische ontwikkelingen. Dat geldt zeker voor de wereld van de mobiliteit en de daaraan gerelateerde domeinen.
Maar het vraagt ook aanpassingsvermogen en flexibiliteit bij beleidsmakers en ontwerpers; met een duur woord: adaptief beleid. Daarin werk je vanuit een visie en gedragen ambities, waaraan je nieuwe kansen en ontwikkelingen toetst. Je haalt die toets dan los van principes en normen die de adaptieve kant van het beleid juist kunnen remmen, maar zet veel meer in op communicatie, participatie en op het meebewegen met trends en ontwikkelingen.
Een werkwijze die ook geheel in lijn is met het gedachtegoed van de omgevingswet. Op naar de toekomst!
Jan Willem Boots, Kragten
Reactie plaatsen •