ISA nog steeds 'goed' voor besparing van € 1,4 miljard

maandag 13 december 2004
timer 3 min

ISA loont. 'Landsbreed' ingevoerd zou het aantal verkeersdoden er tot 480 mee kunnen dalen. Dat is een 'winst' van 285 ten opzichte van verdere invoering van Duurzaam Veilig op basis van wegcategorisering, infrastructurele maatregelen en handhaving. De financiële besparingen zouden 1,4 miljard euro per jaar belopen.

Deze 'veelbelovende' cijfers bleven vier jaar lang in de bureaula van onderzoeker Gerben Siebenga liggen, totdat deze kennisnam van de ISA-special van 'Verkeerskunde' (nummer 6/2004-red.). Met die aandacht voor het onderwerp is zijns inziens de tijd rijp om kosten en macro-economische effecten van ISA nog eens te belichten.
De economische haalbaarheid van vormen van intelligente snelheidsbeïnvloeding was in 2000 het onderwerp van zijn afstudeerscriptie van de MSc-opleiding 'European Traffic and Transportation Sciences', een samenwerkingsverband van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Universiteit van Nottingham.
Siebenga, inmiddels adviseur verkeer en vervoer bij de Grontmij, stuurde zijn bevindingen destijds wel naar AVV (Rijkswaterstaat) en SWOV, zonder dat het tot iets leidde, terwijl de studie naar zijn overtuiging methodologisch en qua aannames onomstreden is. De uitkomsten zijn daarom ook nu nog valide, meent Siebenga.
Als snelheden à la het Tilburgse experiment van enkele jaren geleden aan banden worden gelegd, haalt men de angel uit het vraagstuk van de verkeersonveiligheid. Siebenga berekende de effecten van gecontroleerde snelheidsinterventie (op basis van digitale wegenkaarten en voertuigpositiebepaling met GPS) voor de Amsterdamse binnenstad. Met correctie voor onder meer ongevalstypen werden de uitkomsten geëxtrapoleerd naar Amsterdam als geheel, Nederland en Europese Unie. Siebenga vergeleek ISA daarbij steeds met een gewone Duurzaam Veilig-variant op basis van wegcategorisering en handhaving. Voor Amsterdam, Nederland en EU vindt hij jaarlijkse besparingen van 11 miljoen, respectievelijk 1,4 en 55,5 miljard euro.
Siebenga becijfert een totale ongevalsreductie dankzij ISA met 33 procent. Opmerkelijk is dat hij voor het stedelijk gebied van Amsterdam een percentueel hogere daling (namelijk met meer dan 50 procent) in het aantal dodelijke ongevallen vaststelt dan voor Nederland en de Europese Unie als geheel, namelijk 35 procent. Dat komt volgens hem door de oververtegenwoordiging van de risicovolle gebiedsontsluitingswegen binnen de bebouwde kom.
Siebenga noemt de uitkomsten van zijn rapport zelf 'veelbelovend'. Rest de vraag waarom hij er destijds verder weinig werk van maakte. Siebenga: 'Het was in de eerste plaats een afstudeerproject. Het ging toen om het rapport. Misschien was het bescheidenheid of was ik te druk met andere dingen, maar ik sta nog wel steeds achter de cijfers. En met die laatste special over het 'ISA'-onderwerp leek het me goed om het aspect van de economische haalbaarheid nog eens onder de aandacht te brengen.'

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.