IPO presenteert nieuw rekenmodel lichtvervuiling

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft namens de gezamenlijke provincies een rekenmodel gepresenteerd voor het berekenen van de invloed van verlichting op de omgeving en de effecten van maatregelen aan lichtbronnen in een bestaande situatie.

Het gaat om lichtbronnen als openbare verlichting, kassen, sportverlichting, reclameverlichting en gevelverlichting. Het rekenmodel kan ondersteunen bij het maken van beleid voor gebiedsontwikkeling en –inrichting en bij vergunningverlening.

Kunstlicht

Omdat het gebruik van kunstlicht in Nederland substantieel is toegenomen, wilden beleidsmakers, uitvoerders zoals vergunningverleners, en wegbeheerders een instrument om de effecten van lichtbronnen op de omgeving te kwantificeren en voorspellen. Lange tijd is licht geassocieerd met positieve gevoelens zoals veiligheid en gezelligheid, maar de laatste jaren groeit het bewustzijn dat kunstlicht’s nachts een verstorende werking heeft op mensen, dieren en planten. Bovendien kost het veel energie.

Gratis te gebruiken
Het rekenmodel is kosteloos en bestemd voor provincies, gemeenten en milieudiensten, maar ook voor advies- en ingenieursbureaus. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) is medefinancier.

          

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

In veel gemeenten wordt al duurzame verlichting aangebracht om lichtoverlast te voorkomen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.