Internetspel brengt gratis WiFi onder de aandacht

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Gratis je e-mail checken, je laatste Facebook- of What’s App-berichten bekijken of gewoon iets op internet opzoeken. Vanaf eind januari kan dit via draadloos internet in alle 51 treinen van Arriva in Noord-Nederland, waaronder die in Groningen en Fryslân. De aanwezigheid van gratis internet moet het voor reizigers extra aantrekkelijk maken om met de trein te reizen.

Arriva is de eerste spoorvervoerder die in al haar treinen gratis internet aanbiedt. Zij heeft samen met de provincies Groningen en Fryslân een internetspel voor treinreizigers bedacht, om het gratis internet onder de aandacht te brengen. Reizigers moeten een breinbreker oplossen en kunnen daarmee de nieuwste iPad winnen. Op de websites, Facebook- en Twitteraccounts van Arriva en de provincies Groningen en Fryslân kunnen de reizigers hints vinden.

Subsidie voor internet

In 2009 stelde het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat een subsidie van 1,1 miljoen euro beschikbaar om voor reizigers een toegankelijke internetmogelijkheid te ontwikkelen. Uit een eerdere proef van Arriva met ProRail en KPN met gratis internet in de trein, bleek dat al ruim 45 procent van de treinreizigers 1 tot 3 keer per week hiervan gebruik maakte. Ook het gebruiksgemak en de snelheid van het internet scoorde zeer goed. De installatie en het onderhoud van de gratis WiFi-verbinding kosten bij elkaar ongeveer 2,5 miljoen euro. Arriva, de provincies Groningen en Fryslân en het ministerie van IenM leveren hier allemaal een bijdrage aan.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.