Internationale prijs voor ontwerp station Emmen-Zuid

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het ontwerp van Station Emmen-Zuid heeft de Brunel Award gewonnen in de categorie treinstations, een toonaangevende internationale prijs op het gebied van spoorwegarchitectuur.

De prijs werd 14 oktober uitgereikt tijdens de Brunel Award Design Competition in Washington.Het winnende ontwerp werd in opdracht van ProRail gemaakt door studioSK, de ontwerpstudio van Movares.

Station Emmen-Zuid

Station Emmen-Zuid is de eerste halte in Nederland die een wachtruimte voor bus- en treinreizigers combineert. Direct voor het station ligt een fietsbrug en onder het station loopt een viaduct voor autoverkeer. Architect Nienke van de Lune: ‘Ons doel was om reizigersstromen samen te brengen. Zo kunnen mensen makkelijker en effectiever overstappen. Door deze compacte opstelling is de sociale controle ook groter; reizigers bevinden zich in een prettige en vooral veilige omgeving waarbij ‘zien en gezien worden’ het uitgangspunt is.’

Tunnelgebouwen Drontermeer

Movares won ook een award voor de tunnelgebouwen Drontermeer, onderdeel van de Hanzelijn. De locatie heeft voor een groot deel het ontwerp bepaald; er is een faunapassage van 25 meter gecreeërd en gekleurd beton gebruikt, in dezelfde kleurstelling als de daken van de omliggende boerderijen. 

Brunel Awards

De Brunel Awards werden in 1985 voor het eerst uitgereikt en zijn vernoemd naar de Britse spoorwegontwerper, innovator en architect  I.K. Brunel. Het doel van de Awards is om esthetische kwaliteit, klantgerichtheid en duurzaamheid in projecten te bevorderen. Er wordt gekeken naar architectuur, treinen, infrastructuur en milieu. In totaal waren er 150 inzendingen van 43 organisaties uit vijftien landen.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.