Intelligente verkeerslichten ook in het buitengebied
Intelligente verkeersregelinstallaties maken het mogelijk fietsers en voetgangers op grotere afstand te detecteren en te informeren. En prioriteit te verlenen. In het buitengebied zal niet altijd de kabel liggen die daarvoor nodig is. Maar het kan ook zonder kabel.
Bron: CROW Fietsberaad
Een iVRI maakt voortdurend contact met andere verkeersregelsystemen en weggebruikers. Meestal wordt dan gesproken over autoverkeer, maar je kunt met een iVRI alle soorten weggegebruikers prioriteit geven, dus bijvoorbeeld ook fietsers die een geschikte app op hun telefoon hebben geïnstalleerd. Of groepen fietsers - met of zonder app - prioriteit geven bij een opeenvolgende reeks verkeerslichten.
Voorwaarde is dat systemen gekoppeld zijn en meestal gebruikt men daarvoor bekabelde verbindingen zoals xDSL en glasvezel. Maar in Noord-Brabant, waar inmiddels een derde van de VRI’s is vervangen door een iVRI, constateerde men dat dit op een aantal plekken niet praktisch is vanwege de grote afstand tot een koper- of glasvezelpunt.
Dennis Huijbers van de provincie meldt op website van KPN: “Daarom zijn we ons gaan oriënteren op draadloze verbindingen. Standaard 4G bleek niet aan onze eisen te voldoen. Wanneer veel mensen op een bepaalde plek gebruikmaken van 4G, bijvoorbeeld tijdens een festival, in een file of na een ongeluk, kan het netwerk vol raken. Een gebruiker kan dan tijdelijk een mindere snelheid en beschikbaarheid ervaren, maar het is funest voor de stabiliteit van de iVRI-werking.”
De zoektocht naar een hoogwaardig alternatief voor 4G leidde naar een draadloze 4G/5G-dienst van KPN waarmee 4 iVRI’s als proef door Vialis werden aangesloten. “Alleen al uit financieel oogpunt was dit het proberen waard”, aldus Huijbers. “Investeringskosten voor bekabelde verbindingen kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s per iVRI. De investering blijft nu beperkt tot de aanschaf van een router.”
Huijbers is positief over het resultaat. Wij hebben deze innovatie nu op verschillende plekken toegepast en merken dat het uitstekend werkt en voldoet aan de verwachtingen”, stelt hij. Hij zou de optie vooral aanbevelen aan provincies en gemeenten met veel buitengebied. “Daar zijn de afstanden tot internetknooppunten vaak groter.” Volgens Huijbers is de potentie voor bredere inzet enorm. “Dit is een toekomstbestendige techniek, zeker in combinatie met de verdere implementatie van het snellere 5G. We volgen de ontwikkelingen op de voet.”
Reactie plaatsen •