Integraal ontwerpen infrastructuur

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Ku
Kunnen verkeerskundigen complexe ontwerpprocessen aan? Hogeschool Rotterdam combineert de vaardigheden in Infratecture Academy.

Infrastructurele ontwerp

Het lectoraat infratecture staat onder leiding van lector Marc Verheijen. Na een verkeerskundige studie en werkervaring, en later een studie architectuur, raakte Verheijen overtuigd van een structurele leemte in het infrastructurele ontwerp. Architecten en stedenbouwkundigen missen het verkeerskundige inzicht om infrastructurele vraagstukken goed in te schatten.

 

Architectonische invloeden 

Andersom hebben verkeerskundigen in hun opleiding niet geleerd om de vraag achter de vraag te onderzoeken. Ook niet om scherpe analyses en verkenningen uit te voeren en ontwerponderzoek te doen. Dat leidt tot gebrek aan wederzijds begrip en moeizame samenwerking en vaak tot suboptimale oplossingen. Door betere samenwerking tussen de disciplines kunnen ze elkaar versterken. Zo is er volgens Verheijen een wereld aan nieuwe oplossingen te winnen.

 

Integrale infrastructurele opleiding

De infratecture academy richt zich op deze aspecten. Dit is uitgewerkt in een uitgebreid aanbod van ontwikkelingsmogelijkheden. Er worden cursussen, masterclasses en trainingen aangeboden aan professionals uit de verkeerskunde, de architectuur, de stedenbouw en de landschapsarchitectuur. Zo ontwikkelt zich volgens lector Verheijen nieuwe kennis en brengt het werkelijk integrale infrastructurele oplossingen dichterbij.

 

Meer over de visie van Marc Verheijen in Verkeerskunde 3 waarin hij aan het woord komt in de rubriek Spraakmakers. 

 
Auteur: Eveline Korving

De 'Fietskathedraal' onder de A12 bij Bleiswijk is een voorbeeld van een architectonisch hoogstandje in de infrastructuur. Foto: Henk Snaterse

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.