Instituut voor mobiliteit waarschuwt voor tanken in buitenland

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Vakantiegangers in het buitenland moeten oppassen bij de pomp. De kans is groot dat zij gaan tanken bij een pomp die alleen nog de brandstof E10 aanbiedt. Dit is een biobrandstof waarvoor circa 10% van de auto’s niet geschikt is en die soms tot schade kan leiden.

Wie over de grens moet tanken, kan de E10 Check van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit !

Wat is E10?

E10 is benzine met maximaal 10% bio-ethanol. De E staat voor ethanol en de 10 geeft het percentage daarvan aan. De reden om E10 aan te bieden is vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de lagere CO2-emissie (om klimaatverandering tegen te gaan), zonder dat auto's, motoren en scooters daarvoor massaal aangepast hoeven te worden aan een andere brandstofsoort. Overigens wordt al jaren maximaal 5% ethanol verplicht bijgemengd in Euro95. Euro95 is feitelijk ‘E5’. En dat heeft nog nooit tot problemen geleid.

Voordelen en nadelen E10

Hoewel E10 een milieuvriendelijk alternatief is voor Euro95, zijn niet alle motoren geschikt voor gebruik van E10. Auto's die hier niet geschikt voor zijn kunnen problemen krijgen met de aluminium onderdelen doordat de juiste coating ontbreekt of krijgen te maken met aantasting van de rubber onderdelen. De aanwezige alcohol in de brandstof is namelijk agressiever dan de rest van de substantie.

Het Instituut van Duurzame Mobiliteit kreeg in opdracht van RAI Vereniging, BOVAG, ANWB , Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu automobilisten informeert over welke auto’s, motoren en scooters geschikt zijn voor gebruik van E10.  Tip: kijk ook op de Brandstofwijzer van IvDM om de buitenlandse benaming van E10 te weten te komen. U kunt de E10 Check en de Brandstofwijzer raadplegen op www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.