Inspraak op masterplan fietsparkeren Leiden

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

BenW Leiden wil aan de gemeenteraad een beleidsnota over fietsparkeren in de binnenstad en het stationsgebied voorleggen. Maar ze willen eerst weten hoe de stad erover denkt. Daarom kan iedereen tot 3 september 2012 een inspraakreactie op het voorstel naar de gemeente sturen.

Het masterplan fietsparkeren ‘Stapsgewijs stallen op een hoger kwaliteitsniveau’ legt de beleidskaders vast voor fietsparkeren in de binnenstad van Leiden (het gebied binnen de singels en de omgeving van het centraal station). De ambities voor fietsparkeren zijn vertaald naar vier basisprincipes (fietsparkeervoorzieningen voldoen aan de stallingbehoefte, dragen bij aan de stedenbouwkundige kwaliteit, de voorzieningen zijn betaalbaar en het beleid omtrent fietsparkeren is handhaafbaar).

Ambities                           
De ambities zijn verwoord in beleidsuitgangspunten per thema (stationsgebied, inpandig stallen in het kernwinkelgebied, stallen in de openbare ruimte van de binnenstad, beheer en exploitatie fietsenstallingen en handhaving op fietsparkeren).

Stallen fiets op een hoger kwaliteitsniveau
Het masterplan moet het stapsgewijs mogelijk maken om het stallen van de fiets op een hoger kwaliteitsniveau te krijgen. Hiervoor worden er in het centrum en het stationsgebied grote nieuwe inpandige stallingen gerealiseerd. Met deze ambitie is een geschat investeringsvolume gemoeid van in totaal ongeveer 30 miljoen euro. Het betaald stallen in het stationsgebied wordt uitgebreid. In de omgeving van het station blijft de mogelijkheid om gratis te kunnen stallen. Maar voor het gebruik van een goede stalling die droog, windvrij en op korte afstand van het perron beschikbaar is zal een bijdrage worden gevraagd van de gebruikers. Door het gefaseerd invoeren van betaalde stallingen kunnen fietsers wennen aan het gaan betalen voor het gebruik van deze mooie fietsparkeervoorzieningen. Tegelijk moet de handhaving op verkeerd geparkeerde fietsen in gelijke mate worden geïntensiveerd om een fietsvrij stationsplein te krijgen, zodat dit het domein kan zijn voor de voetganger.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Beleidskaders voor fietsparkeren binnenstad Leiden vastgelegd in masterplan (Foto: Gemeente Leiden)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.