Innovatieve inwintechnieken in Noord- en Oost Nederland

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) heeft Data4Traffic (D4T) de opdracht gegund om actuele verkeersgegevens in Noord- en Oost Nederland in te winnen. D4T gaat de ontbrekende gegevens over de doorstroming van verkeer op de belangrijkste doorgaande wegen op een innovatieve manier inwinnen.

NDW heeft bij deze aanbesteding gestimuleerd dat er inwintechnieken toegepast zouden worden die voor de wegbeheerder en -gebruiker weinig hinder geven bij de aanleg en tijdens het onderhoud. D4T heeft gekozen voor een systeem met draadloze sensoren (infrarood en Bluetooth-meetsystemen), draadloze communicatie (GPRS) en energievoorziening via zonnepanelen. Hierdoor hoeft er niet in de weg gewerkt te worden en levert de aanleg geen schade op aan het asfalt. Een ander voordeel is dat bij wegwerkzaamheden de gegevensinwinning minder snel wordt verstoord.

 

Verkeersinformatie en -management

De meetpunten leveren gegevens over de drukte op de wegen, de files en de reistijden. Deze actuele verkeersgegevens zijn nodig om weggebruikers goed te kunnen informeren over de situatie op de weg, maar ook om het verkeer beter te kunnen sturen via verkeersmanagement. Het spreekt voor zich dat de (statistische) gegevens ook worden gebruikt bij beleidsbeslissingen. Gepland is dat in december 2011 alle meetpunten van D4T operationeel zijn.

 

Uitbreiding netwerk

Het aantal wegen in Noord- en Oost Nederland waarover verkeersgegevens bekend komen, wordt met deze aanbesteding flink uitgebreid. Voorlopig staan enkel nog wegen van Rijkswaterstaat gepland om bemeten te worden, maar ook andere wegbeheerders in Noord- en Oost Nederland overwegen zich nu aan te sluiten.

 

Samenstelling consortium

Het consortium Data4Traffic bestaat uit: Van den Berg Infrastructuren, Swarco AG en de VerkeersInformatieDienst.

 

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Onderteking van het contact met Marja van Strien (NDW) en de heren Van der Valk, De Rooij en Potgraven van D4T

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.