Inhoud Verkeerskunde 2/2012
Gasthoofdredacteur Fred Wegman
Reis door de wereld: Verslag vanuit Washington D.C., VS
Hans van Lint
Van anonieme verkeerskruising naar ‘dorpsplein’ en van regels naar respect
Pieter de Haan en Sjoerd Nota, Kenniscentrum Shared Space - NHL Hogeschool
Shared Space, een regelarm inrichtingsconcept voor de openbare ruimte krijgt steeds meer voet aan de grond. De ervaringen tot nu toe gaven al aanleiding voor de oprichting van een kenniscentrum Shared Space. Deze maakt de balans op van de eerste 20 jaar pionieren en zet de toon voor een nieuwe generatie Shared Space: respect in plaats van regels. Ook wel: meer verantwoordelijkheid bij de gebruiker dan bij de regelgever.
'Decentrale PPS-kantoren’ bepalen Chinese wegenbouwsuccessen
Jolanda Koot, TU Delft
Vertragingen, budgetoverschrijdingen en scopewijzigingen zijn inmiddels ‘traditionele’ bijverschijnselen van grote infrastructuurprojecten. Publiek private samenwerking kan projecten versnellen en financieel versterken, zo leren we uit buitenlandse toepassingen. Uit China blijkt dat heldere PPS-wetgeving werkt, maar ook monitoring belangrijk blijft.
Regionale benuttingsplannen laten hier en daar een kansje liggen
Henk Meurs, Radboud Universiteit Nijmegen, MuConsult / Bert van Wee, TU Delft
De opdracht: kom op een innovatieve manier, met (regionale) overheden én bedrijfsleven tot betere benutting van bestaande netwerken. Een expertgroep adviseerde bij de zogenoemde Regionale pakketten, die al in deze kabinetsperiode worden ingevoerd én resultaten moeten opleveren. Het gaat al goed, maar kan nog beter, aldus de experts.
WK voetbal katalyseerde verkeersprojecten in Zuid-Afrika
Jan Pieter Buijs, Liselotte Kroon, Janiek de Kruijff en Leo van Leeuwen, TU DelftNederland droomt van het verwelkomen van de Olympische Spelen in 2028. Wat zo’n mega-evenement teweegbrengt, leer je van ervaringen in andere landen. Het wereldkampioenschap voetbal in 2010 bracht een mondiale verkeersstroom op gang richting Zuid-Afrika. Dit versnelde investeringen waar veel Zuid-Afrikanen sindsdien profijt van hebben. Toch liggen er ook venijnige incidenten op de loer en is financieel succes zeker niet gegarandeerd.
Friese meting van hinder door landbouwverkeer resulteert in verfijnde oplossingen
Geertje Hegeman, DHV / Harm Dijkstra, provincie Fryslân
Landbouwverkeer op openbare wegen is hinderlijk, maar hoe hinderlijk? De provincie Fryslân liet een methode ontwikkelen om de effecten van landbouwverkeer op doorstroming en verkeersveiligheid te meten. Uit de eerste meetresultaten is onder meer de effectieve lengte van passeerstroken op een wegvak bepaald.
Auteur: Margriet Verhoog
Reactie plaatsen •