Infrastructuur opladen elektrische auto’s

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Stichting e-laad.nl en ondernemersorganisatie UNETO-VNI gaan nauw samenwerken bij het ontwikkelen en uitbreiden van de infrastructuur voor het opladen van elektrische auto's. UNETO-VNI meldt mogelijkheden om de energieproductie voor de oplaadpunten op termijn ook CO2-neutraal te maken.

E-laad.nl (een initiatief van de samenwerkende netbeheerders in Nederland) werkt aan het opzetten van een netwerk van oplaadpunten in de openbare ruimte. Daarnaast wil de stichting dat eigenaren van elektrische auto's gebruik kunnen maken van oplaadpunten op privéterrein, ‘achter de meter’. UNETO-VNI (ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel) ziet in beide netwerken kansen voor elektrotechnisch installateurs, die de oplaadpunten moeten gaan installeren, onderhouden en beheren.

 

Oplaadpunten

E-laad.nl en UNETO-VNI gaan de komende twee jaar 10.000 oplaadpunten realiseren en zullen bestaande kennis met elkaar delen en samen nieuwe kennis te verzamelen, bijvoorbeeld over het laadgedrag van (gebruikers van) elektrische auto's.

CO2-neutraal
In plaats van grote energiecentrales en een ingewikkelde distributie ziet UNETO-VNI een toekomst waarin woonwijken, bedrijventerreinen en andere gebruikers met kleinschalige productie in hun eigen stroombehoefte voorzien. De oplaadpunten voor elektrische auto's zouden al binnen afzienbare tijd gebruik kunnen maken van energie die dicht bij huis is geproduceerd. Op die manier wordt elektrisch rijden CO2-neutraal.

Convenant
Beide partijen tekenden 18 januari een convenant voor een samenwerking die al dit voorjaar moet leiden tot een praktisch plan van aanpak. Daarin geven de partners niet alleen uitvoering aan het voornemen om intensief samen te werken, maar geven ze ook concreet aan hoe ze daarover met de buitenwereld gaan communiceren.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.