Infrabeheerders ontwerpen infrastructuur van de toekomst
Rijkswaterstaat, netbeheerder Alliander, TU Delft, ProRail, Havenbedrijf Rotterdam en drinkwaterbedrijf Vitens ondertekenden op 20 mei het samenwerkingsverband NGInfra om samen tot een integrale visie en aanpak te komen van de infrastructuur van de toekomst.
Dit samenwerkingsverband volgt op het tienjarig BSIK-onderzoeksprogramma Next Generation Infrastructures, NGInfra. De samenwerkende infrabeheerders ondertekenden hun intentie in aanwezigheid van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, tijdens het congres ‘InfraTrends’ in Den Haag.
De minister juicht de samenwerking van infrabeheerders en wetenschap toe en pleit voor een trendbreuk in het denken over bereikbaarheid. Het verleden toont volgens de minister aan dat de toekomst slecht te voorspellen is. Beter is het om uit te gaan van actuele trends - verstedelijking en informatisering - en die te vertalen naar bereikbaarheid. Daarnaast wil de minister sturen op energieneutraliteit en openstaan voor innovatie.
Vervangingsvraagstuk
De Nederlandse infrastructuur, waaronder het drinkwaterleidingnet, het spoor, het energienet en het wegennetwerk is een halve eeuw of langer geleden in ontwerp aangelegd. De diverse infrabeheerders kampen als gevolg daarvan met dezelfde vraagstukken als het gaat om het onderhoud, en steeds actueler: een vervangingsvraagstuk en -opgave. Door kennis uit te wisselen hopen de infrabeheerders, samen met (internationale) wetenschappers te komen tot innovatieve inzichten om deze problematiek slim aan te pakken.
Onderhoudsschema’ss
Onder de vlag van NGInfra gaan de organisaties gezamenlijk onderzoek uitvoeren en wordt er een kennisplatform opgericht met als doel om de infrastructuur van Nederland toekomstbestendig te kunnen ontwikkelen. Daarnaast onderzoeken de organisaties vooral ook concrete samenwerkingsmogelijkheden. Of, zoals Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkwaterstaat zegt: ‘We moeten de onderhoudsschema’s nog eens op elkaar leggen en data delen.’ Assetmanagement, daar gaat het om volgens Dronkers, ‘maar is een vak apart’.
Het samenwerkingsverband NGInfra is een vervolg op het BSIK-onderzoeksprogramma NGInfra dat de afgelopen tien jaar in nauwe samenwerking met de praktijk werd uitgevoerd. Vooral in de samenwerking met internationale wetenschappelijke onderzoekers zien de organisaties een meerwaarde. Het onderzoeksprogramma heeft in de afgelopen tien jaar 80 proefschriften, 176 projecten en contacten bij 13 verschillende kennisinstellingen, in 14 verschillende landen opgeleverd.
Fotobijschrift
Onder toeziend oog van dagvoorzitter Frénk van der Linden ondertekenen infrabeheerders en wetenshap een nieuwe samenwerking: v.l.n.r. Jan Hendrik Dronkers, Rijkswaterstaat, Ronald Paul, Havenbedrijf Rotterdam, Pallas Achterberg, Alliander, Patrick Buck, ProRail, Rian Kloosterman, Vitens en Marcel Hartogh,TU Delft.
Auteur: Marieke Hut
Reactie plaatsen •