In 8 stappen naar een robuust regionaal netwerk

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Een robuust wegennet lijkt de oplossing voor de onverwachte files als gevolg van incidenten. Aanpassingen aan het wegennet om te komen tot een robuustere structuur vergen niet per se grote investeringen. De ANWB geeft een extra handvat aan wegbeheerders met een 8-stappenplan.

Laurens Ivens, mede-opsteller van het stappenplan: ‘Bij het werken aan robuuste infrastructuur is het van belang om te denken vanuit de weggebruiker. Die rijdt van a naar b, en maakt het vaak niet veel uit waar hij of zij rijdt, maar wel of het een beetje opschiet. Een incident op de weg kan deze reis verstoren. Een weggebruiker die via een alternatieve route of een P+R alsnog door kan naar de bestemming zonder al te veel tijd te verliezen, zal hier erg tevreden over zijn. Dit perspectief vormt het uitgangspunt voor een robuuste infrastructuur. Om tot zo’n robuuste infrastructuur te komen, hebben we de volgende stappen gedefinieerd.

1.         Definieer stedelijk gebied. Kijk wat logische grenzen zijn voor een gebied, los van de provincie- of gemeentegrenzen. Zie plaatsen die min of meer aan elkaar gebouwd zijn als één stedelijk gebied.

2.         Breng stromen in kaart. Bekijk vanuit elke richting via welke route de meeste mensen het stedelijk gebied in reizen. Dit zijn vaak snelwegen.

3.         Bedenk verstoringen. Bedenk waar zowel langs de belangrijkste invalsroutes als in het stedelijk gebied opstoppingen ontstaan die het hele verkeer vast zetten.

4.         Voorkom verstoringen. Bij drukker stedelijk gebied kan bijvoorbeeld het scheiden van doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer effectief zijn. Voorkom dat drukte op een weg weerslag heeft op een andere weg; bijvoorbeeld , door buffers aan te leggen.

5.         Onderzoek alternatieve routes. Alternatieve routes kunnen over de weg, het spoor of water zijn. Indien routes ontbreken, kan een nieuwe route een goede robuustheidsmaatregel zijn, maar het opwaarderen van een bestaande route is vaak aantrekkelijker. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de verkeersregelinstallaties bij calamiteiten.

6.         Bekijk de aansluitingen op alternatieve routes. Is de alternatieve route goed bereikbaar? Indien de aansluiting niet soepel loopt indien er veel verkeer is, verbeter de aansluiting dan.

7.         Bekijk de overstap op openbaar vervoer. Zoek goede overstapplekken waar reizigers kunnen overstappen op hoogwaardig openbaar vervoer naar de verschillende centra. Dit zijn goede plekken voor P+R Plus.

8.         Informeer. Zorg dat alle weggebruikers de alternatieve route of overstappunt goed weten te vinden; denk daarom aan dynamische actuele informatie langs de weg, internet én radio.

Voorbeeld stappenplan: regio's Amsterdam en Rotterdam/Den Haag
De ANWB heeft dit stappenplan al gevolgd voor de regio’s Amsterdam en Rotterdam/Den Haag. De uitwerkingen hiervan dienen als voorbeeld voor andere regio’s en zijn te vinden op www.anwb.nl/robuust

 
Auteur: Joske van Lith

Een van de stappen naar een robuuste infrastructuur is het scheiden van doorgaand- en bestemmingsverkeer zoals bij de Randweg Eindhoven

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.