Imago ov onder niet-gebruikers beroerd

donderdag 9 juli 2015
timer 3 min
De tevredenheid van de ov-reiziger neemt jaarlijks toe, maar onder alle Nederlanders is het beroerd gesteld met het imago van het ov, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Dit meldt OV Magazine.

I&O Research verricht het onderzoek naar de OV-Klantenbarometer in opdracht van CROW-KpVV. Op eigen initiatief heeft I&O begin dit jaar onderzoek gedaan naar het imago van het ov onder alle Nederlanders, onder wie veel mensen die het ov nooit gebruiken. De respondenten waarderen de bus met een 5,6, de trein met een 6,2 en de auto met een 8,2. Mensen ín het ov gaven hun reizen gemiddeld een 7,5. Hun waardering is vanaf 2002 (toen nog een 6,7) jaarlijks toegenomen.

Gekeken naar woon-werkverkeer en zakelijke reizen vallen de cijfers van de gemiddelde Nederlander voor bus, tram en metro nog een stuk lager uit; tussen de 3,5 en de 4,0. De trein doet het bij woon-werkverkeer met een 4,5 iets beter. Voor zakelijke reizen krijgt de trein een 5,2. Voor sociaal-culturele en recreatieve reizen scoren bus, tram en metro tussen 4,6 en 5,1; de trein krijgt voor beide reismotieven een 5,7. De auto daarentegen scoort een 7,9 voor woon-werk en een 8,6 voor zakelijk gebruik.

Reistijd en kosten

De verklaringen voor het beroerde imago van het ov onder alle Nederlanders destilleert CROW-KpVV uit eerder onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteit. Volgens het KiM-rapport Imago en openbaar vervoer uit 2009 overschatten niet-reizigers de reistijd en kosten. Verwachting speelt een rol: vies, onbetrouwbaar, vol en onveilig ov. En het imago wordt beïnvloed door negatieve berichten in de media.

Uit het imago-onderzoek van I&O blijkt dat het ov nog genoeg potentie heeft voor groei. 9 procent van de geënquêteerde Nederlanders zegt met de trein te reizen, terwijl 16 procent aangeeft dat de trein een optie is. En 20 procent van de respondenten die nu níet met de bus naar het werk gaan, kunnen dit eventueel wel doen.

Snelle en gemakkelijke reis

Om die keuzereizigers over te halen adviseert CROW-KpVV het bieden van een snelle en gemakkelijke reis, en de (potentiële) reiziger hierover goed te informeren. Andere sterke kanten van het ov, zoals wifi, de mogelijkheid tot werken, moderne levensstijl en geringe CO2-uitstoot, spelen geen beslissende rol bij de vervoerkeuze, maar mogen wel worden uitgevent.

Vooral de marketing kan een stuk beter, stelt Gerard van Kesteren van kennisplatform CROW-KpVV. Hij vermoedt dat de tv-spotjes over de Rotterdamse tram hebben bijgedragen aan een beter imago van de RET en aan de opmars van het vervoerbedrijf in de OV-Klantenbarometer. Daarom pleit Van Kesteren voor het organiseren van een landelijke ov-campagne.

Daarnaast zouden ov-bedrijven de beleving van het ov kunnen verbeteren. Van Kesteren: “Tegenover de 7,5 voor het algemeen oordeel over de rit staat een 6,4 voor de beleving van de rit. Daar is dus een wereld te winnen. Het mooist zijn tevreden ov-reizigers die hun ervaringen delen. De 18 procent ov-reizigers die hun stads- en streekvervoer met een 9 of een 10 waarderen, zijn de beste ambassadeurs.”

Bron: OV Magazine

 
Auteur: Else Adriaans

Foto door: Pieter Beens / Shutterstock.com.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.