IenM 2015: 9,2 miljard voor verbindingen en schone leefomgeving
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam en beter bereikbaar Nederland. Via het infrastructuurfonds wordt onder meer 2,3 miljard euro uitgegeven aan wegen, 2,4 miljard euro aan spoorwegen en 0,9 miljard aan vaarwegen. Uit het Deltafonds wordt circa 1,4 miljard euro besteed aan onder meer maatregelen om ons land te beschermen tegen hoogwater.
Minister Schultz van Haegen: ‘We investeren ook in 2015 fors in onze infrastructuur en halen belemmeringen in de regels weg om ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken.' Staatssecretaris Mansveld gaat zich samen met burgers en bedrijven inzetten voor schonere steden in een duurzaam Nederland, ‘waar mensen snel en comfortabel reizen van deur tot deur. Daarom wordt de kwaliteit op de belangrijkste vervoersverbindingen eerst verbeterd voordat er meer gaat rijden’. Lees hier het complete nieuwsbericht.
Nieuwe stappen in grote wegenprojecten
Hoewel de filezwaarte in 2013 daalde met 8 procent, voorziet het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid de komende jaren een groei van de files met 2,5 procent per jaar als gevolg van het herstel van de economie. Om die groei op te vangen, blijft het ministerie fors investeren in het wegennet. In 2015 wordt in totaal 278 kilometer wegen aangelegd. Er worden nieuwe stappen gezet in enkele grote wegenprojecten, waaronder de Blankenburgtunnel, de Ring Utrecht en de A13-A16. De A4 Delft-Schiedam gaat open voor het verkeer en de wegverbreding A15 Maasvlakte-Vaanplein wordt opgeleverd.
Openbaar vervoer
Eerst beter, dan meer’ is voor komend jaar het uitgangspunt in het openbaar vervoer en op het spoor. Doel is een forse kwaliteitsverbetering, onder meer door een betere verbinding van deur tot deur, meer comfort op deze verbinding en betere reizigersinformatie. In 2015 treden de nieuwe concessies in werking voor het beheer en onderhoud op het spoor en het vervoer op het hoofdrailnet. Ook hier gaat de lat omhoog voor kwaliteit en stiptheid.
Luchtvaart
Op het gebied van luchtvaart wordt de internationaal sterke positie van Schiphol gehandhaafd. Om de groei van deze luchthaven evenwichtig te laten verlopen is ook de ontwikkeling van regionale luchthavens van cruciaal belang. Daarom wordt in 2015 begonnen met de uitbreiding van luchthaven Lelystad.
Steden
Het kabinet zet zich in voor de ontwikkeling van stedelijke regio’s. Samen met de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken werkt het ministerie van IenM, aan de Agenda Stad, met als doel de Nederlandse steden op de gebieden van concurrentiekracht en leefbaarheid in de wereldtop te houden .
Omgevingswet
De Omgevingswet is onlangs naar de Tweede Kamer gestuurd. 24 wetten uit het omgevingsrecht gaan hierin geheel of gedeeltelijk op. De wet moet leiden tot minder en eenvoudiger regels. Ze bundelt alle wetten en regels op het gebied van de leefomgeving en maakt complexe en verbrokkelde regelgeving eenvoudiger. Daarnaast geeft de wet geeft ook ruimte aan regionale verschillen, voor innovatie en voor eigen initiatief. Vooruitlopend op het in werking treden van de Omgevingswet wordt al geëxperimenteerd met de nieuwe werkwijze.
Reactie plaatsen •