Iedereen aan de 25
Voor iedereen zou een snelheidslimiet van 25 km per uur moeten gelden, zo vindt de Stichting Scooterbelang. Een betere scheiding van verkeersstromen op basis van maximumsnelheid verbetert de veiligheid van de gebruikers van te smalle fietspaden, denkt de stichting.
Via verspreiding van een speciale sticker onderstreept de Stichting Scooterbelang haar pleidooi voor heldere regels op het fietspad.
Onlogisch
Scooterbelang vindt dat de regelgeving onlogisch verouderd is, mede gezien de enorme groei van elektrische fietsen in allerlei vormen. In plaats van de snorscooter verbannen naar de rijbaan tussen auto’s die 50 km per uur rijden pleit scooterbelang voor een toekomstbestendige aanpak, waarbij de capaciteit van de beschikbare infrastructuur beter wordt benut. Aantal, snelheid en diversiteit van tweewielers blijft immers stijgen, stelt de stichting. Zowel brom- en snorfietsers als fietsers lopen een relatief groot risico om slachtoffer te worden van een ongeval. Hoge rijsnelheid in verhouding tot kwetsbaarheid blijkt een belangrijke oorzaak voor ongevallen. Dat geldt voor zowel brom- en snorfietsen als voor fietsen. Van alle verkeersslachtoffers is ongeveer 17% brom- of snorfietser en 13% fietser.
Capaciteitsgebrek
De Stichting Scooterbelang wil daarom graag dat fietspaden alleen nog maar toegankelijk zijn voor tweewielers. De maximum snelheid bedraagt daar dan 25 km/u. Dat zal dus betekenen dat de regelgeving rond de verplichte fietspaden, onverplichte fietspaden en fiets/bromfietspaden moet veranderen. De minister moet anticiperen op de mobiliteitsontwikkeling en haar verantwoordelijkheid nemen voor zaken die de gemeenten niet zelf kunnen en mogen regelen. De situatie dat steden eigen manieren verzinnen om het fietspad veiliger te maken door de scooter als boosdoener te stigmatiseren is ongewenst. Bovendien komt deze aanpak niet voort uit wetenschappelijk onderzoek. Gemeenten moeten erkennen dat capaciteitsgebrek de belangrijkste oorzaak is van verkeersproblemen en onveiligheid.
Door in de bebouwde kom 25 km paden te maken wordt niet alleen de veiligheid vergroot door het beter scheiden van snelheden, maar ook de duidelijkheid voor weggebruikers. Waar dat niet kan zou een gemeentebestuur moeten overwegen over te gaan tot zones waar alle verkeer zich moet houden aan een uniforme maximumsnelheid. De gehele binnenstad van Amsterdam zou in het belang van verkeersveiligheid volgens Scooterbelang tot zo’n zone moeten worden uitgeroepen. Daarmee wordt een homogeen en dus veiliger verkeersbeeld gecreëerd. Daarnaast is goedkoper en makkelijker te handhaven.
Oproep
Scooterbelang roept de Kamer en de minister op de problemen op het fietspad serieus te nemen en de regels klaar te maken voor een toekomst waarin tweewielers (zoals scooters, fietsen en de e-bikes) een belangrijk alternatief voor de auto in de stad kunnen zijn.
Auteur: Marieke Hut
Reactie plaatsen •