Ideeënprijsvraag voor fietsvriendelijke ontwerpen

maandag 23 februari 2009
timer 2 min

Ontwerp een omgeving die uitnodigt de fiets te verkiezen boven de auto. Dat is opdracht voor deelnemers van de ideeënprijsvraag ‘De fietsvriendelijke wijk’ die de Fietsersbond heeft uitgeschreven. Stedenbouwkundigen, architecten, landschapsarchitecten, maar ook studenten in dergelijke disciplines, worden uitgenodigd zich te buigen over een van de veertig zogenoemde prachtwijken en een ontwerp te maken waarin de fietser en de fiets centraal staat.

De Fietsersbond hoopt de creativiteit van stedenbouwkundigen en architecten voor dit onderwerp los te maken omdat de bond merkt dat er bij nieuwbouw en herstructurering vaak te laat aandacht komt voor de fiets. Beleidsmedewerker Miriam van Bree: ‘Als een wijk er al ligt is het veel moeilijker om verbindingen of de stallingvoorzieningen bij de woningen te verbeteren. Als er nog niets is, kun je met echt mooie oplossingen komen.’
De bond hoopt bijvoorbeeld dat inzenders komen met slimme ideeën rond erkende probleemsituaties als de schoolomgeving. Ook op het gebied van het stallen van fietsen kan nog veel worden verbeterd. Op het Fietsersbond Symposium afgelopen oktober werd het klassieke voorbeeld getoond van de fiets die ergens op een balkon is gestald, terwijl de auto voor de deur staat.
Het totale prijzengeld is 9750 euro. De winnende ontwerpen worden door VROM onder de aandacht gebracht in de prachtwijken en ze worden geëxposeerd in het ministerie van VROM. Sluiting van de inschrijftermijn is 1 mei, sluiting van inzendtermijn is 8 mei.
Voor meer informatie, kijk op www.fietsersbond.nl/ideeenprijsvraag

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.