HTM rijdt met 80 meter lange RandstadRailtram

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

HTM rijdt sinds deze week in de ochtend- en avondspits met twee gekoppelde RandstadRailvoertuigen. Dat betekent dat er een railvoertuig van bijna 80 meter rijdt. Nergens rijden er in Nederland gekoppelde zogenoemde lage vloer tram-treinen van deze lengte.

Om voldoende vervoercapaciteit te bieden heeft HTM op verzoek van StadsRegio Haaglanden besloten om gekoppeld te gaan rijden. ‘Bij de aanleg van RandstadRail is altijd uitgegaan van gekoppeld rijden, de infrastructuur op het buitengebied is hiervoor aangelegd en een groot aantal van de voertuigen is uitgerust met een koppeling. Omdat het in het buitengebied niet mogelijk is om de capaciteit te verhogen door middel van een frequentieverhoging, biedt het koppelen van twee voertuigen een goede oplossing,’ aldus Harald Hameleers van HTM.

Test

In de voorafgaande testfase zijn onder andere de volgende onderdelen getest: stroomvoorziening, seinensysteem, verkeerslichten, dienstregeling, infrastructuur, chipcard, rijstijl, technisch koppelen/ontkoppelen en de veiligheid. Hameleers: ‘We zijn gestart op het traject tot de Monsterstraat in Den Haag omdat hier weinig aan de infra moest worden aangepast en er maar een zeer beperkt stuk op maaiveld (in de stad) wordt gereden. Belangrijkste aanpassing was de verkeerslichten opnieuw afstellen voor koppelstellen en onderzoeken of stroomvoorziening het aan kon.’ Het testen is op 22 augustus succesvol afgerond.

Geleidelijke exploitatie

De exploitatie vindt geleidelijk plaats. Uiteindelijke doel is om in december zes keer per uur in de spitsen te rijden (drukste spitsuur in avondspits en drukste spitsuur in ochtendspits). Wellicht dat er later nog zal worden doorgereden naar de Uithof (of andere trajecten). Dan moeten wel de haltes, de stroomvoorziening, de verkeerslichten en nog een aantal andere infrastructurele zaken op deze routes worden aangepast. Op deze trajecten passen namelijk niet altijd twee gekoppelde voertuigen op één halte.

 
Auteur: Joske van Lith

Een 80 meter lange RandstadRail rijdt door Den Haag (foto: HTM)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.