HOV-alternatief voor RijnGouwelijn

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Tussen Gouda en Alphen aan den Rijn en tussen Leiden en Utrecht gaan extra treinen rijden; aangevuld met  HOV-bussen op zes regionale trajecten.  Dit  netwerk vormt een alternatief voor het politiek en financieel gesneuvelde lightrailproject RijnGouwelijn.

De provincie Zuid-Holland heeft voor de alternatieve investeringen in hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) in het noordelijk deel van de provincie afspraken gemaakt met de minister van Infrastructuur en Milieu. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de kosten-batenverhouding deze investeringen rechtvaardigt.

Gouda  - Alphen aan den Rijn
Op de lijn Gouda-Alphen aan den Rijn gaan vanaf 2016 light trains rijden. Dat zijn lichte en luxueuze voertuigen die snel kunnen optrekken en remmen, waardoor ze een hoge gemiddelde snelheid halen. Uit het onderzoek blijkt dat er voldoende vraag van reizigers is om in de spits vier keer per uur te rijden op dit traject; dat was in een eerdere fase onzeker. Nieuw op het traject zijn de stations Waddinxveen Zuid en Boskoop Snijdelwijk.

Leiden-Utrecht
Op de lijn Leiden-Utrecht komt vanaf 2020 naast de intercity elk half uur een sprinter te rijden, gedurende de hele dag, zodat de frequentie van twee naar vier treinen gaat. De sprinter zal twee nieuwe stations bedienen: Hazerswoude-Koudekerk en Zoeterwoude Meerburg.

HOV-bussen
De nieuwe HOV-bussen rijden buiten de binnensteden met een hoge gemiddelde snelheid, onder meer doordat zij (deels) gebruik maken van busbanen. Ze rijden op werkdagen overdag minimaal een tienminutendienst, wat overeen komt met een frequentie van zes keer per uur per richting.

HOV-NET  Zuid-Holland
De stille, energiezuinige bussen en haltes van het HOV-NET Zuid-Holland Noord krijgen een hoogwaardig kwaliteitsniveau en bieden actuele reisinformatie en comfortabele overstapmogelijkheden op ander openbaar vervoer, fiets of auto.

De HOV-trajecten
De HOV-bussen komen op de volgende trajecten te rijden:
•   Alphen aan den Rijn-Leimuiden-Schiphol (2013)
•   Leiden Lammenschans-Zoetermeer (2015)
•   Noordwijk-Voorhout-Sassenheim-Bollenstreek-Schiphol (2016)
•   Leiden Centraal-Katwijk-Noordwijk (2018)
•   Leiden Centraal-Leiden Lammenschans (nog te plannen)
•   Leiden Centraal-Leiderdorp (nog te plannen)

R-net
Het HOV-NET Zuid-Holland Noord gaat op termijn invulling geven aan R-net, de kwaliteitsformule voor openbaar vervoer in de Randstad. Per eind 2012 verzorgt Arriva al het streekvervoer in de Provincie Zuid-Holland. Vanaf dat moment wordt de kwaliteit van het regionaal busvervoer stapsgewijs op R-net-niveau gebracht. In de eerste fase met Qliners, maar zodra de infrastructuur, haltes en voorzieningen voor ketenmobilteit aan de kwaliteitsvereisten voldoen, met bussen in de R-net-huisstijl.

Totaalbedrag
De gemeenten en regio betalen ruim  80 miljoen euro mee aan de realisering van het HOV-NET Zuid-Holland Noord en het ministerie van Infrastructuur en Milieu  195 miljoen euro . De provincie Zuid-Holland draagt het restant bij; het exacte totaalbedrag is nu geraamd op  445 miljoen euro en wordt precies bekend zodra er definitieve afspraken over de overwegveiligheid zijn gemaakt.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.