Hoor, de elektrische Lotus

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
He
Het is vandaag de dag al lastig om als fietser of voetganger te horen of er een auto achter je zit. Ook is het, zeker voor visueel gehandicapte mensen, vaak moeilijk om te analyseren uit welke richting de auto komt. Die situatie zal niet verbeteren als de elektrische en de hybride auto’s massaal een plek in het verkeer veroveren.

In 2007 pleitte de Amerikaanse National Federation of the Blind er al voor dat hybride auto’s een minimum aan geluid zouden moeten voortbrengen. Dat lijkt nu te gaan gebeuren. Ingenieurs van de Japanse autofabrikant Nissan hebben voor de nieuwe elektrische Leaf een geluidsmodule ontwikkeld die een sciencefiction-achtig klinkende herrie voortbrengt.

Eerder heeft ook de Engelse autofabrikant Lotus onder de naam ‘Safe & Sound’ een kunstmatig geluid voor de elektrische auto ontwikkeld. Dit systeem simuleert het motorgeluid aan de hand van de snelheid van de auto. De bijbehorende luidspreker van 300 watt zit in een waterdichte verpakking aan de voorkant van de auto gemonteerd. Om het geluid zo echt mogelijk te laten klinken heeft Lotus eerst het geluid van een conventionele auto gemeten bij verschillende snelheden. Bij de elektrische auto vervolgens, meet een sensor hoe snel de elektrische auto rijdt en geeft deze signalen door aan de regeleenheid die daarop weer de versterker aanstuurt. Lotus heeft een hybride Toyota Prius gebruikt om het systeem te demonstreren. De luidspreker gaat alleen aan op het moment dat de Prius met de elektrische motor rijdt. Bij een geheel elektrisch aangedreven auto staat het Safe & Sound systeem voortdurend aan. Of deze geluidsaanpassingen de veiligheid voldoende zullen waarborgen, kan pas worden onderzocht als de systemen eenmaal op de markt zijn.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.