Hoogleraar Jonker bestudeert social business modellen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Ch
Changemaker Henry Mentink, oprichter van MyWheels, ontving op 13 november het eerste exemplaar van het boek Nieuwe Bussiness Modellen van hoogleraar Jan Jonker.

Het boek is het resultaat van drie jaar onderzoek van de Radboud Universiteit naar business modellen die ‘meervoudige waarde’ creëren. Dat zijn organisaties die naast economische waarde, ook sociale en ecologische waarde genereren. Hieronder worden burgerinitiatieven verstaan, maar ook sociale ondernemingen en coöperaties.

MyWheels geldt als voorbeeld van een social business die in het boek beschreven wordt. Het resultaat van deze studie is een inspiratie- en werkboek voor mensen die uitdagingen in de maatschappij zien waar ze iets mee willen doen. Voor mensen die zelf hun energie willen inkopen, een zorgcoöperatie willen opzetten of spullen en auto's  willen delen.

Naast onderzoek en achtergronden bevat het boek ook een scala aan voorbeelden van nieuwe organisaties. Ruim 30 co-auteurs schreven mee, waaronder een groot aantal oprichters van nieuwe business modellen. Naast MyWheels-oprichter Henry Mentink kregen ook Marieke Hart (Thuisafgehaald) en Anne Stijkel (Geld GROEN Wassen) een boek.

Zowel MyWheels, Thuisafgehaald als Geld Groen Wassen maken deel uit van de nieuwe deeleconomie. Waar MyWheels en Thuisafgehaald buurtgenoten helpen om auto’s en maaltijden met elkaar te delen, helpt Geld GROEN Wassen ondernemers om een duurzame energie-investering met hulp van hun klanten mogelijk te maken. De organisaties streven dus niet naar geldelijke winst, maar naar een groene samenleving waarin buren elkaar kennen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.