Hoge waardering Shared Space

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een omgeving die is ingericht volgens het Shared Space concept wordt hoger gewaardeerd zodra het inrichtingsmodel bekend is bij de ondervraagden. Dit is een van de uitkomsten van het grootschalige onderzoeksproject ‘Respect in plaats van Regels’ van NHL Hogeschool. Op donderdag 23 juni werden de resultaten gepresenteerd tijdens een symposium op de NHL.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat verkeersgebruikers Shared Space-locaties hoger waarderen als ze kennis hebben over het concept. Daarnaast toont het onderzoek aan dat de hoeveelheid autoverkeer bepalend is voor het gevoel van verkeersveiligheid. Ongeveer vijftien procent van de ondervraagden gaf aan de verkeersregels bij het kruisen van Shared Space-gebieden niet te kennen.

 

Onderzoek Shared Space

De afgelopen twee jaar is grootschalig onderzoek uitgevoerd naar het Shared Space-concept op vijftien locaties in Noord-Nederland. Meer dan 5000 mensen zijn ondervraagd naar het verkeersconcept Shared Space. Zo is gekeken naar de vorig jaar heringerichte Rengerslaan aan de voorzijde van NHL Hogeschool in Leeuwarden en een kruising in Siegerswoude. Tijdens het project is onderzoek verricht naar thema’s als ruimtelijke kwaliteit, beleving, verkeersveiligheid en toegankelijkheid voor zwakkere verkeersdeelnemers. Het project is uitgevoerd in samenwerking met verschillende partners waaronder de gemeenten Smallingerland, Opsterland en Heerenveen, Veilig Verkeer Nederland, politie Fryslân en de Ouderenbond.

 

Shared Space

Bij Shared Space wordt, meer dan in regulier ingerichte verkeerssituaties, een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van verkeersdeelnemers. Door traditionele verkeersmaatregelen achterwege te laten zoals verkeerslichten, zebrapaden en verkeersborden, moeten weggebruikers zelf weer beter opletten. 

 
Auteur: Eveline Korving

De Rijksstraatweg in Haren is ingericht volgens het Shared space-concept, met gelijkvloerse infrastructuur. (Foto: Fietsberaad)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.