Hoge brug over Zuid-Willemsvaart mag worden gebouwd

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De brug in de N279 over de Zuid-Willemsvaart in Noord-Brabant mag hoger worden dan aanvankelijk was besloten. Dit heeft de Raad van State op 23 mei bepaald. De doorvaarthoogte mag nu 18,5 meter bedragen. De brug ligt bij Den Dungen.

De verladersorganisatie EVO en de branchevereniging van transportbedrijven TLN zijn tevreden met de uitspraak van de Raad van State. EVO-woordvoerder Samantha Tjin-Asjoe: ‘Nu wordt het mogelijk dat binnenvaartschepen met drie lagen containers onder de brug door kunnen. Deze kunnen straks de overslagterminal in Veghel bereiken. Voor verladers biedt dit voordelen, zoals grotere volumes en lagere transportkosten.’

Onvoldoende doorvaarthoogte

Het oorspronkelijke tracébesluit uit 2008 ging uit van een doorvaarthoogte van maximaal 15,5 meter. Al snel werd duidelijk dat dit onvoldoende was, om de gewenste groei van het (container)vervoer mogelijk te maken. Daarom hebben EVO en TLN de afgelopen jaren gestreefd naar een grotere hoogte. Als resultaat hiervan is het tracébesluit in 2011 aangepast. Bezwaren hiertegen zijn nu dus afgewezen door de Raad van State.

Onderdeel van een groter geheel

De bewuste brug maakt deel uit van de herstructurering van zowel de N279 als de Zuid-Willemsvaart. De weg wordt uitgebreid van twee naar vier rijstroken. Daarnaast wordt de vaart ten oosten van Den Bosch over 9 kilometer verlegd. De nieuwe tak begint bij Den Dungen en loopt via Rosmalen en natuurgebied De Koornwaard richting de Maas.

Over het hele kanaal worden zeven nieuwe bruggen aangelegd. Daarnaast komen er twee nieuwe sluizen bij Berlicum en Empel. Deze overbruggen het verschil in waterniveau tussen de Zuid-Willemsvaart en de Maas.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Een artist impression van de nieuwe brug over de Zuid-Willemsvaart in de N279. (Foto: Rijkswaterstaat)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.