Hoeveel kilometer fietst Nederland?

dinsdag 23 juni 2015
timer 2 min

In de derde week van september vindt de eerste Nationale FietsTelweek plaats. Dit is een gezamenlijk initiatief van de Fietsersbond, Keypoint, Beaumont Communicatie, Mobidot en de NHTV. Tijdens deze week worden fietsbewegingen in kaart gebracht. Een app op de smartphone van de fietsende deelnemers telt de bewegingen.

Voor fietsbeleidsmakers in heel Nederland is het belangrijk om fietsdata te verzamelen en meer te weten te komen over het verplaatsingsgedrag van fietsers. Beleidsmakers krijgen zo meer inzichten over onder meer de gekozen routes, gemiddelde fietssnelheden, fietsdichtheden, vertragingen bij verkeerslichten, fietsfiles en de werking van fietssnelroutes. Met deze data kunnen zij hun huidige mobiliteitsbeleid toetsen en verbeteren.

De data worden verzameld door een app die fietsende deelnemers kunnen downloaden (vanaf 17 augustus via Google Play, de Apple App Store en de website van de Nationale FietsTelweek). Deze app registreert in de derde week van september automatisch de fietsbewegingen van de deelnemers, aan de hand van de GPS-data op hun smartphone. De data worden geanonimiseerd en zijn niet herleidbaar tot de deelnemers.

Inmiddels kent de FietsTelweek al een dekking van 58 procent van de inwoners van Nederland door de deelname van: het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Groningen, regio Groningen-Assen, provincie Limburg, Maastricht Bereikbaar, provincie Noord-Brabant, provincie Gelderland en de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Geïnteresseerde regio’s en provincies kunnen zich tot en met 25 juni aanmelden voor deelname.

 
Auteur: Else Adriaanse

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.