Hoe verbinden we alle kennis rond fiets in Fietscommunity 2.0?
Hoe verbinden we alle mensen, instituties en initiatieven op het gebied van fiets tot een 'open innovatieplatform'? Die vraag stond ter discussie tijdens de lancering van de Fietscommunity 2.0 op 16 september in Utrecht. Een reeks vertegenwoordigers van ‘fietsinstituties en -organisaties’ gaf een reactie. Initiatiefnemer van fietscommunity 1.0, Jan Klinkenberg van VerDuS, laat op basis van deze input binnenkort weten hoe Fietscommunity 2.0 verder gestalte zal krijgen.
Jan Klinkenberg, VerDuS-netwerkmanager en aanjager van de VerDuS-Fietscommunity 1.0, somde in zijn welkomstwoord op wat er allemaal al is op het gebied van fiets: De Dutch Cycling Embassy, de Dutch Cycling Academy, het Fietsberaad, de Fietsersbond, verschillende nationale congressen, summerschools en seminars, verschillende lopende en nieuwe fietsonderzoeksprojecten, maatschappelijke initiatieven als Ring Ring (Utrecht) en dan nog alle ‘traditionele’beleidsmakers en projectleiders bij het Rijk en in de grotere en kleinere gemeenten plus de verschillende adviseurs en consultants die zich met de kennisontwikkeling en -verspreiding rond het fietsen bezighouden.
Innovatieplatform
Dat is wel heel veel,' stelt Klinkenberg. Vanuit zijn eigen organisatie VerDuS is er drie jaar geleden een start gemaakt ‘het verbinden’ door de oprichting van de Fietscommunity. ‘Daarbij ging het vooral om wetenschappelijk onderzoek onder de vlag van VerDuS en het maken van de verbinding met de beleidspraktijk. Klinkenberg: ‘Nu willen we een stap verder en komen tot een echt innovatieplatform met impact op verschillende plekken en beleidsterreinen in de maatschappij, misschien zelfs internationaal.'
Input van fietsexperts
Om dat idee kracht bij te zetten, passeerde vervolgens een serie sprekers de revue die vanuit de eigen positie in het 'fietskennisnetwerk' een tour d'horizon maakten. Op de Verdus-site zijn hun presentaties en een uitgebreid verslag van deze bijeenkomst te lezen. De sprekers waren: Lucas Harms, KIM en UvA, Hugo van der Steenhoven, Fietsersbond, Rob van der Bijl, RVDB Urban Planning/Go Dutch Cycling, Marcus Popkema, Windesheim/Dutch Cycling Academy, Sjors van Duren, Provincie Gelderland ,Jaap Modder, Brainville, Rob Raven, Universiteit Utrecht en Erik Tetteroo, APPM/Dutch Cyling Embassy.
lees het hele verslag van deze bijeenkomst met resentaties en foto's
Jan Klinkenberg, netwerkmanager VerDuS
Reactie plaatsen •