HNW kan aantal auto’s op weg met 180.000 verminderen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Als 20 procent van de beroepsbevolking in 2015 twee dagen per week thuis werkt, zal het aantal auto’s op de weg verminderen met 180.000 per werkdag.

Dat blijkt uit het rapport van PWC in de eerste Verkenning van de macro-economische effecten van Het Nieuwe Werken, uitgevoerd in opdracht van Natuur & Milieu in het kader van de Week van het Nieuwe Werken.

180.000 minder auto’s op de weg scheelt 3,5 miljard autokilometers en zal leiden tot minder files, minder luchtverontreiniging, minder verkeersslachtoffers en minder CO2-uitstoot. Nu werkt 10 procent regelmatig thuis.

Opbrengsten

Als in 2015 20 procent van de beroepsbevolking een dag per week thuis zou werken, zou dat de Nederlandse samenleving jaarlijks bijna twee miljard euro aan baten opleveren. Bij twee dagen per week thuiswerken is dat bijna drie miljard en een structurele stijging van het BNP met 1%. Tweederde van de baten komt tot stand door het sterk terugdringen van de hoeveelheid reistijd. De gemiddelde Nederlander reist 54 minuten per werkdag van huis naar werk en terug. Dat is het hoogste gemiddelde van Europa.

Naast mobiliteitsvoordelen zal Het Nieuwe Werken eveneens zorgen voor een stijging van de arbeidsproductiviteit en de arbeidsparticipatie. Met name kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals ouderen en gehandicapten, kunnen profiteren van flexibel- en thuiswerken. Geschat wordt dat uit deze groep 8.300 mensen extra tot de arbeidsmarkt zullen toetreden.

Aandachtspunten

Het is belangrijk dat Het Nieuwe Werken niet van bovenaf wordt opgedrongen aan werknemers, maar dat werknemers er zelf voor kunnen kiezen. Door veel thuis te werken kan het contact met collega’s verwateren en leiden tot meer overwerk.

Week van Het Nieuwe Werken

In de Week van Het Nieuwe Werken (7-11 november) worden zowel werknemers als managers uitgedaagd om te experimenteren met deze nieuwe manier van werken. ‘Het Nieuwe Werken doe je zelf’ is een initiatief van Natuur & Milieu en het Platform Slim Werken Slim Reizen.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.