Het vergevingsgezinde fietspad houdt 50-plusser overeind

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het ministerie van IenM heeft het project ‘Het Vergevingsgezinde Fietspad’ van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV gekozen als meest innovatieve onderzoeksplan om de fietsveiligheid bij 50-plussers te vergroten. Verschillende partijen gaan gezamenlijk onderzoek doen naar nieuwe infrastructurele maatregelen ter voorkoming van oververtegenwoordigde enkelvoudige fietsongevallen bij 50-plussers.

In 2010 was 60 procent van de 19.200 ernstig verkeersgewonden fietser. 86 procent hiervan was slachtoffer van enkelzijdige fietsongevallen. In bijna de helft van deze gevallen was de gewonde fietser ouder dan 54 jaar. In 2011 kwamen 200 fietsers om in het verkeer, tegenover 162 in 2010. Naar aanleiding van deze getallen heeft het ministerie in juli 2012 partijen opgeroepen onderzoeksvoorstellen in de dienen op twee thema’s op het gebied van fietsveiligheid: enkelvoudige fietsongevallen van 50-plussers en veilig fietsgedrag van jongeren. Het project ‘Het Vergevingsgezinde Fietspad’ van Royal HaskoningDHV is als beste idee uit de bus gekomen en wordt de komende drie jaar uitgevoerd. De onderzoeksresultaten worden vertaald in bestaande danwel nieuwe CROW-richtlijnen voor de vormgeving van fietsinfrastructuur.

Onderzoeksplan Royal HaskoningDHV

In het onderzoeksproject gaan proefpersonen onder andere fietsen met camera’s, om informatie te verkrijgen over bijna-ongevallen en over risicovol gedrag dat vooraf gaat aan (bijna) ongevallen en de omstandigheden die dat gedrag beïnvloeden. Het ministerie stelt in totaal 300.000 euro beschikbaar voor de komende drie jaar en financiert hiermee de helft van het project. De andere financiers zijn de Provincies Overijssel, Fryslan en Utrecht.

Het vergevingsgezinde fietspad

Het onderzoek moet ertoe leiden dat fietspaden zodanig worden vormgegeven dat er minder enkelvoudige ongevallen optreden én dat de resterende ongevallen een minder ernstige afloop hebben. Het vergevingsgezinde fietspad moet van nature tot wenselijk fietsgedrag uitnodigen en waar nodig foutcorrigerend en letselbeperkend werken. Bij de vormgeving wordt rekening gehouden met de beperkingen en capaciteiten van oudere fietsers. Het fietspad moet tevens ook veiliger zijn voor jongere fietsers. Het onderzoeksproject is een initiatief van de provincies Fryslan, Utrecht en Overijssel, Rijksuniversiteit Groningen, Fietsersbond, Politie IJsselland, de gemeenten Zwolle en Leeuwarden en RoyalHaskoningDHV.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.