Het Nieuwe Werken koerst naar Duurzaam Werken

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Telewerkforum HNW zet op het jaarcongres, 15 november in Amsterdam, een nieuwe koers in. 'Het Nieuwe Werken is langzamerhand ingeburgerd, de komende tien jaar gaat het om ‘duurzaam werken’, aldus directeur Willem de Jager. Voor het verkeer wordt de trend: minder autobezit, het einde van de dagelijkse files en toenemende populariteit van mobiliteitsdiensten.

‘Met Duurzaam Werken komt er een derde dimensie bij’, zegt Willem de Jager, directeur van Telewerkforum HNW. ‘Eind jaren tachtig zetten we de eerste stappen naar telewerken. Dat hield in flexibeler omgaan met werktijden, eens een dagje thuiswerken. De afgelopen tien jaar draaide het om het Nieuwe Werken, flexibiliteit in tijd en plaats. De komende tien jaar komt  duurzaamheid erbij, en dan in brede zin, de wereld goed achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen.’

Leegstand kantoren

De Jager ziet die ontwikkeling in een brede trend waarin werk en privé beter in balans komen, waarin mensen meer tijd en mogelijkheden hebben om zorgtaken te verrichten of bij te dragen aan de gemeenschap. Het kantoor zal van een werkplek meer naar een ontmoetingsplek evolueren. Leegstand van kantoren zal flink toenemen.

 

Einde files

Voor wat betreft verkeer en mobiliteit krijgt de trend die ingezet is met telewerken en mobiliteitmanagement een vervolg. De structurele, dagelijkse files zullen verdwijnen, want we zullen niet meer allemaal op hetzelfde moment naar kantoor rijden. Alternatieven voor  fossiele brandstoffen zullen snel populairder worden door stijgende brandstofprijzen. De auto als bezit neemt in populariteit af.

De Jager: ‘De jonge generaties, Y en Z, zijn opgegroeid met de computer en met internet, die hebben een hele andere benadering van mobiliteit. Die proberen in eerste instantie alles virtueel af te handelen. En als ze zich echt fysiek willen verplaatsen dan is het ov veel meer voor de hand liggend. Sociologen melden ook dat deze generaties minder hechten aan het bezit van een auto.’ Mobiliteitsdiensten zullen aan populariteit winnen.

 

Jaarcongres

Het jaarcongres, What’s next?,  vindt op 15 november ‘s-middags plaats in Amsterdam. Telewerkforum HNW is een stichting die in 1995 is opgericht om telewerken en Het Nieuwe Werken stap voor stap verder te helpen.

 
Auteur: Karin Broer

Het Nieuwe Werken is rijp voor de stap naar Duurzaam werken, stelt Willem de Jager, directeur Telewerkforum HNW

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.