Het Grote Fietsexamen 2012 geslaagd in Vlaanderen en Brussel

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) bood dit voorjaar alle lagere scholen in Vlaanderen en Brussel voor het eerst de mogelijkheid om deel te nemen aan het Grote Fietsexamen, een praktijktoets voor leerlingen uit het zesde leerjaar. 288 deelnemende klassen hebben hun resultaten doorgegeven, samen goed voor meer dan 5000 leerlingen. Daaruit blijkt dat de grote meerderheid van de deelnemers over de hele lijn is geslaagd.

Het Grote Fietsexamen is ontwikkeld in samenwerking met professor Jan Pauwels van de KU Leuven en test de praktische vaardigheden van jonge fietsers in het verkeer. Die vaardigheden zijn voor fietsers van groot belang om zich veilig en zelfstandig te kunnen verplaatsen. Tijdens het examen fietsen de leerlingen individueel een vooraf uitgestippelde route, waarbij controleurs noteren of de leerlingen alles op een veilige manier uitvoeren. Daarna volgt een eindevaluatie en krijgt elke leerling een fietsbewijs, waarop staat voor welke vaardigheden hij geslaagd is en voor welke hij nog moet oefenen. Zo weten ook de ouders meteen hoe veilig hun kind fietst.

Hoog slagingspercentage

4.462 van de 5.599 deelnemende leerlingen (80 procent) zijn voor alle onderdelen geslaagd. Dit betekent dat ze de vijf basisvaardigheden (rechts op de rijbaan fietsen, rechts afslaan, voorrang verlenen, langs een hindernis fietsen, links afslaan) en het algemeen verkeersgedrag goed onder de knie hebben. De resultaten voor elk onderdeel apart zijn bijzonder hoog en liggen allemaal boven de 90 procent: rechts op de rijbaan fietsen telt het grootste percentage geslaagden (96 procent), gevolgd door rechts afslaan (93 procent), voorrang verlenen (93 procent), langs een hindernis fietsen (92 procent) en links afslaan (91 procent). 94 procent van de leerlingen slaagde op het onderdeel ‘algemeen verkeersgedrag’, waarbij onder meer wordt getoetst of de leerlingen risico’s in het verkeer kunnen herkennen en er gepast op kunnen reageren.

Organisatie

Nagenoeg 3 op 4 klassen (73 procent) organiseerde het examen volledig op eigen initiatief, iets meer dan 1 op 4 (27 procent) deed een beroep op een mede-organisator, meestal het gemeentebestuur of de lokale politie.

Overstap naar middelbare school

Met het Grote Fietsexamen biedt de VSV een kant-en-klaar pakket waarmee scholen gemakkelijk aan de slag kunnen om een fietsexamen te organiseren, inclusief voorbereidende oefenstof en formulieren voor de eindevaluatie. Met het examen wil de VSV leerlingen voorbereiden op de grote overstap naar de middelbare school, waar ze vaak zelfstandig naartoe fietsen, doorgaans verder van huis.

Voor de VSV was deze eerste editie van het Grote Fietsexamen een voltreffer. Er komt dus een tweede editie in 2013.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.