Hermes boekt tien procent reizigersgroei na bezuinigingsronde
Veel eerder dan verwacht boekt de Eindhovense busvervoerder Hermes reizigerswinst na een forse ingreep in de dienstregeling eind vorig jaar. Ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar telt Hermes tien procent meer reizigers over de eerste zes maanden van dit jaar. ‘Rijden waar de vraag is’, dat is de manier waarop Hermes eind vorig jaar 15 procent rijksbezuiniging heeft doorgevoerd in haar dienstregeling.
Meer en nieuw materieel op goede (lees: voldoende bezetting) en potentiële lijnen en alternatieven zoeken voor onrendabele lijnen. Dat is het antwoord van Hermes op de rijksbezuiniging op het openbaar vervoer in de regio Eindhoven. In de praktijk betekende dit: opheffen van trajecten, stroomlijnen van routes, verbeteren van aansluitingen, verminderen, maar ook verdubbelen van frequenties en de inzet van nieuw en innovatief materieel. Daar hoort sinds 1 juli ook de langverwachte hybride Phileasbus bij, hoewel deze hoogwaardige bus (nog) niet heeft bijgedragen aan het succesvolle resultaat over de eerste periode van 2004. Een alternatief voor de ‘schaduwkant’ van de bezuiniging - het opheffen van trajecten en het ‘rechttrekken’ van routes - is de inzet van buurtbussen, zoals de inzet van een buurtbus tussen Someren en Weert, waar voorheen buslijn 26 reed.
Anders dan de werkwijze van voorgaande jaren kiest Hermes nu doelbewust voor het reageren op de reizigersvraag. ‘In het verleden wilden we én bezuinigen én het ov-aanbod instandhouden’, zegt Fred Tilburgs, accountmanager bij Hermes voor de regio Eindhoven (SRE). ‘Het resultaat daarvan was dat de kwaliteit en het aantal reizigers over de hele linie minder werd.’ Eind vorig jaar koos Hermes voor een radicale ommezwaai. Uitbreiden op groeilijnen en alternatieven bieden in gebieden waar de vraag laag is. Een ingreep waarvan Hermes na een verwachte reizigersafname hoopte snel terug te kunnen keren op een neutrale reigerslijn. Niet alleen bleef de reizigersterugloop uit, maar veel eerder dan verwacht kon de Eindhovense busvervoerder nieuwe passagiers verwelkomen, tot tien procent meer dan in de periode voor de bezuiniging. Eerlijkheidshalve wil Tilburgs er wel aan toevoegen dat ‘de koploper’ in de reizigersgroei, de succesvolle lijn 401 is waar sinds juli de Phileas ook rijdt. Deze lijn loopt van Eindhoven Station naar de Vinexwijk Meerhoven en Eindhoven Airport. ‘Zowel Eindhoven Airport als de wijk Meerhoven kennen een uitbreiding van passagiers en inwoners, dus is er op deze lijn sprake van een stukje autonome groei.’
Naast deze nuancering zijn er ook minder positieve gevolgen te melden van de laatste bezuiniging. Zo heeft het verleggen van de busroute in Geldrop tot gevolg dat de loopafstand tussen de ‘nieuwe’ bushalte en het ziekenhuis voor veel passagiers te lang is geworden. Vanaf 5 september zet Hermes hier dan ook een buurtbus in, speciaal voor de ziekenhuisbezoekers.
De bezuinigingen hebben ook hun weerslag gehad op personeel en materieel: het aantal chauffeurs in de regio is met circa 30 verminderd (uitgedrukt in voltijdequivalenten) en het aantal bussen met vier, waarvan twee voor minder dan acht personen.
Toch heeft het ‘rijden op de vraag’ de toekomst, aldus Tilburgs, en dat geldt volgens hem ook voor de andere busregio’s.
Reactie plaatsen •