Helmond gaat door met innovatief verkeerssysteem FREILOT

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Helmond gaat ook na de pilotfase door met verkeerssysteem FREILOT. Dit systeem heeft tot doel de verkeersdoorstroming in de stad te verbeteren en het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen te verlagen. Dit gebeurt onder meer door beïnvloeding van verkeerslichten door de vrachtwagens en ‘in-car’-adviezen tijdens de rit. Het resultaat van de pilot, die bijna 2 jaar heeft geduurd, is dat 13 procent brandstof wordt bespaard.

In Helmond werden voor de pilot 14 verkeerslichten aangepast. Het testtraject loopt over de Europaweg, Kasteel-Traverse en Deurneseweg. Het FREILOT-project kost 4 miljoen, waarbij de helft gefinancierd is door de Europese Commissie. Ook de Europese steden Lyon, Bilbao en Krakow hebben aan de pilot deelgenomen.

Brandweer

Op basis van de positieve resultaten van de pilot, zijn de betrokken partners (de brandweer, de gemeente, Van den Broek logistics en Imtech/Peek) in gesprek om het systeem verder te optimaliseren. Gert Blom, strategische adviseur mobiliteit van de gemeente Helmond: ‘Na het zien van de resultaten van FREILOT, zijn wij overtuigd van de voordelen van coöperatieve mobiliteitsdiensten. We zijn ook erg verheugd over het nut van het systeem voor de brandweer. Een reden te meer om door te gaan met FREILOT.’ Ook de brandweer wil door. Joost Janssen, beleidsmedewerker brandweer Helmond: ‘FREILOT helpt ons sneller en veiliger te komen waar wij moeten zijn.’

Tijdsbesparing

Karel van Rooij, CEO van Van den Broek Logistics is enthousiast. Hij stelt: ‘Niet alleen brandstofbesparing, maar met name ook tijdsbesparing, de toename van leverbetrouwbaarheid en voorspelbaarheid vormen de belangrijkste voordelen van FREILOT voor ons bedrijf.’ De resultaten van de pilot werden bekendgemaakt tijdens de workshop ‘Cooperative Services: Today, Tomorrow and Forever?’ op de High Tech Automotive campus in Helmond.

De workshop was gericht op de praktische aspecten van de implementatie van FREILOT, met een demonstratietour door Helmond met FREILOT uitgeruste voertuigen, georganiseerd door Imtech/Peek, en een bezoek aan het bezoek van de controlekamer DITCM georganiseerd door TNO.

 
Auteur: Karin Broer

Foto: PressVisuals.com

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.