Helft verkeersdoden overleden aan traumatisch hersenletsel
Meer dan de helft van de in het ziekenhuis overleden verkeersdoden had traumatisch hersenletsel als hoofddiagnose, blijkt uit een rapport van SWOV. Deze groep verkeersslachtoffers had ook relatief vaak letsel aan borstkas, wervelkolom en heup. SWOV analyseerde de letselgegevens van verkeersslachtoffers die, na in het ziekenhuis te zijn opgenomen, alsnog kwamen te overlijden.SWOV richtte zich op de vraag welke kenmerken verkeersgewonden hebben die in het ziekenhuis overlijden, en op de vraag welke overlijdenstermijn deze groep kent.
Van de in het ziekenhuis overleden verkeersslachtoffers zijn fietsers de grootste groep (45%). Inzittenden van (bestel-)auto's volgen daarna (24%), gevolgd door berijders van gemotoriseerde tweewielers (16%) en voetgangers (10%). Hoofdletsel is onder alle in het ziekenhuis overleden slachtoffers het meest voorkomende letsel, maar bij fietsers die overlijden door een ongeval waarbij ook een motorvoertuig is betrokken, komt traumatisch hersenletsel meer dan gemiddeld voor.
Ouderen
Ouderen (70+) maken een groot deel uit van de fietsslachtoffers die in het ziekenhuis overlijden: 70% bij de fietsongevallen zonder en 61% bij de fietsongevallen met betrokkenheid van een motorvoertuig. Berijders van een gemotoriseerde tweewieler lopen relatief vaak borstletsel of letsel aan de wervelkolom op. Bij voetgangers komt letsel aan de onderste ledematen relatief vaak voor. Het onderzoek onderstreept het belang van extra goede bescherming van hoofd, borstkas en de onderste ledematen, al moet hierbij wel opgemerkt worden dat niet kon worden vastgesteld aan welke letsels de slachtoffers uiteindelijk zijn overleden; dit kon ook het gevolg zijn van meerdere letsels of aan opgetreden complicaties.
Reactie plaatsen •