Havenstrategie Moerdijk gericht op duurzame logistiek

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In 2030 is het Haven- en Industrieterrein Moerdijk hotspot voor duurzame logistiek en procesindustrie in de Vlaams-Nederlandse Delta.

Het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant, het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Moerdijk en de Raad van Bestuur van het Havenschap Moerdijk hebben ingestemd met de Havenstrategie. Begin juli is de besluitvorming voorzien in Provinciale Staten van Noord-Brabant en de gemeenteraad van Moerdijk.

Logistiek en ontwikkeling
De Havenstrategie geeft aan dat de combinatie van beschikbare ruimte, industrie en de ideale ligging aan het water met verbindingen naar het achterland volop kansen biedt voor het Haven- en Industrieterrein Moerdijk om de komende decennia verder te groeien. Deze groei is nodig voor de economie en werkgelegenheid in West-Brabant. Er liggen met name kansen op het gebied van duurzame logistiek en duurzame ontwikkeling van de chemie en procesindustrie.

Moerdijk wil stevig inzetten op de afhandeling van containers die via de havens van Rotterdam en Antwerpen Europa binnen komen. Daarnaast is het streven om het aantal Europese kustvaartroutes dat Moerdijk aandoet, te laten toenemen.

Logistiek Park Moerdijk
Het Logistiek Park Moerdijk gaat een belangrijke rol spelen bij de groei in het afhandelen van containers van de havens van Rotterdam en Antwerpen. Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp inpassingsplan en het ontwerp exploitatieplan voor Logistiek Park Moerdijk vastgesteld. Deze plannen maken de ontwikkeling van een grootschalig logistiek bedrijventerrein mogelijk in de gemeente Moerdijk. In totaal gaat het om ongeveer 142 hectare dat uitgegeven kan worden aan logistieke bedrijven. Logistiek Park Moerdijk is vooral bedoeld voor grootschalige Value Added Logistics-bedrijven (VAL). VAL-bedrijven zijn logistieke bedrijven die zich naast reguliere opslag- en distributieactiviteiten richten op activiteiten die toegevoegde waarde opleveren. Logistiek Park Moerdijk krijgt een hoogwaardig, vernieuwend duurzaam en innovatief karakter.

In de plannen van het Logistiek Park Moerdijk hebben Gedeputeerde Staten eerdere kanttekeningen van de Statencommissie meegenomen. In lijn met de second opinion die is uitgevoerd in opdracht van de Statencommissie, is de doelgroep van het Logistiek Park Moerdijk verbreed en is de ontwikkelperiode verlengd van tien naar zestien jaar. Op 6 juni besluit de Statencommissie over de vrijgave van de stukken voor de zienswijzeprocedure.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.