Hands-free bellen net zo afleidend als gewoon bellen

maandag 13 juni 2016
timer 1 min
Volgens psychologen van de universiteit van Sussex is hands-free bellen net zo afleidend als gewoon bellen. De onderzoekers concluderen dat gesprekken meer vergen van het deel van het brein dat visuele verbeeldingen verwerkt dan eerder gedacht.

Uit de studie, gepubliceerd in Transportation Research, blijkt dat automobilisten die een gesprek hadden waarbij hun visuele verbeelding werd geactiveerd, minder gevaren op de weg opmerkten dan de bestuurders die dit niet deden. Ook lag hun focus op een kleiner deel van de weg en zagen ze bepaalde gevaren niet, ook al keken ze er direct naar.

‘Visual tunnelling’

Ook kwam naar voren dat er sprake was van ‘visual tunnelling’ bij de bestuurders die waren afgeleid. Ze hadden de neiging om hun ogen te concentreren op een klein, centraal gebied, recht voor hen, waardoor ze bepaalde gevaren misten. De oogbewegingen van automobilisten die niet waren afgeleid, besloegen een veel groter gebied.

Klik hier voor meer informatie en hier voor het volledige onderzoek

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.