Haagse rekenkamer: gemeentelijk verkeersveiligheidbeleid scoort ondermaats

maandag 13 november 2006
timer 2 min

In Den Haag zijn slechts 3 procentpunten van de 54 procent afname van het aantal verkeersgewonden (ziekenhuisgewonden) in de afgelopen drie jaar toe te schrijven aan gemeentelijke verkeersveiligheidsmaatregelen. Bovendien voldoen de gemeentelijke inspanningen maar gedeeltelijk aan de uitgangspunten van Duurzaam Veilig. Dit constateert de Haagse rekenkamercommissie (rkc) in een onderzoeksrapport over de effecten van de maatregelen die de gemeente neemt om verkeersongevallen te verminderen.

De rkc overhandigde het rapport, getiteld ‘Sturen op verkeersveiligheid’, op 10 november aan de gemeenteraad. Volgens de rkc richt de gemeente zich sterk op verkeersonveilige plekken (‘black spots’), de aanleg van oversteekvoorzieningen en het instellen van 30 km-zones, terwijl het landelijke beleid meer uitgaat van integrale aanpassing van onveilige trajecten. Voor het gemeentelijke beleid totaal is 9,5 miljoen euro uitgetrokken voor de periode 2003-2006.
De rkc constateert tevens dat de gemeente weinig informatie heeft over de te verwachten resultaten van beleid of over de daadwerkelijke resultaten van maatregelen. Zo wijst zij onder meer op het ontbreken van goede ongevalgegevens. Informatie over het gedrag van verkeersdeelnemers is evenmin systematisch beschikbaar.
Het beleid van de gemeente Den Haag om de verkeersveiligheid in de stad te verbeteren zou volgens de commissie doelgerichter moeten zijn. Dat kan, zo stelt de commissie, door meer in de pas te lopen met de landelijke aanpak. Ook zou het gemeentebestuur meer inzicht moeten hebben in hoeverre voorgenomen maatregelen ertoe bijdragen om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Zo kan het de ontwikkeling van verkeersveiligheid volgen en het beleid bijsturen als dat nodig is.
Hagenaars beschouwen verkeersveiligheid als één van de vijf belangrijkste thema’s voor de stad. Hoewel het aantal gewonden in het verkeer sinds 1999 met de helft is verminderd, schommelt het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Den Haag al ruim tien jaar tussen 12 en 21 personen.
De Haagse rekenkamercommissie is ingesteld in het kader van de controlerende taak van de gemeenteraad en heeft voor de eerste keer het effect van het gemeentelijk verkeersveiligheidsbeleid berekend, ondersteund door SWOV.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.